Gerçek Şâir-i Âzam
2025 51. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2025 01:39
12 yıl eğitim hayatı boyunca haftada en az iki defa, 'hazırol' vaziyette dinlenen marşın, ilham olunan Şairini daha yakından tanımak isteyen herkesin okuması gereken bir eser. Yalnızca İstiklal Şairini değil, dönemin Edebiyat, Sanat ve Felsefe anlayışını merak edenlerin de fazlasıyla memnun kalacağı, hazırlanması için ciddi emek harcanan başarılı bir yapıt olduğunu düşünüyorum. Başlık seçimini kısmen başarız bulduğumu söyleyebilirim zira eser yalnızca iki Şairin çatışmasını anlatmıyor, o döneme ışık tutuyor. İki farklı ideolojinin karşı karşıya gelmesi sonucu edebiyat, felsefe, tarih gibi konularda ciddi değişikleri gözler önüne seriyor. Bunu, dönemin önde gelen edebiyatçılarının o süreçte yazmış oldukları eserler ve yapmış oldukları röportajlarla güvenli bir şekilde okuyucuya sunuyor. Dönemin birinci el kaynaklarından alıntılar yapıp parçalara yer vererek anlatımını güçlendiriyor. Yazar her ne kadar kendi yorumunu dahil etse de çoğunlukla döneme ait belgelere ve tarafların eserlerine yer vermiştir. Bu ve benzer sebeplerden dolayı yazarın 'taraf tutması' ndan ötürü kitaba burun kıvırmak yalnızca basit bir okuyucunun yapacağı davranıştır. Okurken bilmenin hazzını, öğrenmenin huzurunu doyasıya yaşadığım bu eseri herkese tavsiye eder, okuyacak olan herkese keyifli okumalar dilerim.
Mehmed Akif - Tevfik Fikret ÇatışmasıFahrettin Gün · Beyan Yayınları · 20146 okunma