2025 154. kitabı
Éric Metzger’in Orpheus’unda birbiriyle örüntülü iki hikâye var. Bir yanda modern bir adam: Louis. Bir gün bir bit pazarında, sırf can sıkıntısından eski bir telefon alıyor. Satıcı “çalışıyor” diye güvence verince denemek istiyor — sadece bir deneme. Ezbere bildiği tek numarayı çeviriyor: babasının numarasını. Ama o da ne? Evet, bir ses duyuyor: Yıllar önce kaybettiği babasının sesini. Önce hayal mi görüyorum, çok mu içtim, diye düşünüyor. Anlatıyor, kimse inanmıyor tabii; ama o andan sonra da hiçbir şey eskisi gibi olmuyor. Louis, o telefonun ucunda babasıyla, geçmişle konuşmaya başlıyor. Kaçmak istiyor; ama yapamıyor. Her arayışında biraz daha kayboluyor. Babasıyla konuşurken onu kalp krizi konusunda uyarmaya çalışıyor: “Dikkat et,” diyor, “9 Nisan akşamı kalbin…” duracak demek istiyor. Ama kader bu, değişir mi ki? Louis, o günle birlikte hem geçmişiyle hem kendi ömrüyle yüzleşiyor. Diğer hikâyede ise Orpheus var. Eurydike’sini bulmak için ölüler ülkesine inmeyi göze alan o şair… Biz de ona eşlik ediyoruz; Beatrice gibi, Dante’nin katmanlarında geziyoruz. Bir yanda mitoloji, bir yanda modern dünya olsa da değişmeyen tek bir şey var: arayış. İnsan hep bir “şey”i arıyor aslında. Bazen bir kitap sayfasında, bazen bir notada, bir fırça darbesinde, ya da bir sonbahar yaprağında bulmak istiyor aradığını. Buluyor da bazen ama fazla bakınca… fazla sahiplenince… tıpkı Eurydike gibi, o da kayboluyor. Kitabı bu kadar bu kadar çok sevmemin nedeni fotoğrafımda gizli: O telefonu babacım bana yıllar önce doğum günümde hediye etmişti. Louis’nin o numarayı çevirdiği sayfalarda “ben de bi denesem mi, çevirsem mi o numarayı” dedim ama bazı şeyler sadece filmlerde ve kitaplarda olurdu, değil mi… 2017’de Académie Française François Mauriac Ödülü’nü kazanan Éric Metzger, mitolojiyi günümüze taşımakla kalmayıp; insanın kayıplarını, özlemini ve arayışını da anlatıyor. Çeviri ise şiir gibi akıyor; İpek Hanım’ın emeği satır satır hissediliyor. Unutmadan; kitabın yarısını üşenmeden 1000Kitap’a da alıntıladım. Çünkü “seven ne yapmaz:)” @margosan @ipekmontanari
OrpheusÉric Metzger · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025137 okunma