Puan vermedi·380 syf.····Okunma: 26 Ekim 2025 22:23 Yazarla geç tanıştığım için üzülüyorum. Şimdi okuduğum ikinci kitabıyla yeni bir yazar kazanmanın mutluluğunu da yaşıyorum aynı zamanda. Bu usta yazarın diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.
Roman akıcı bir dille yazılmış. Su gibi akıp gidiyor, zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Kurgusuyla, anlattıklarıyla ve üslubuyla çok beğendiğim, keyifle okuduğum bir roman oldu. Romanın en çok beğendiğim tarafı ise gerçekçiliği oldu. Kurgusal karakterlerin ve yaşanan kurgusal olayların, kurgu mu yoksa anlatılanların gerçekten olup olmadığını anlayamıyorsunuz. 1954 yılında yayınlanan romanın, 1980 yapımı bir filmi de bulunuyor. Sosyal medyada birkaç sahnesi denk gelmişti. Romanı okurken diyalogların birebir alındığını fark ettim. Mutlaka filmini de izleyeceğim.
İçeriğe gelmem gerekirse, ismini bilmediğimiz bir Anadolu köyünden, Çukurova’ya para kazanmak için gelen üç köylü arkadaşın yaşadıklarına şahit oluyoruz. Üç ana karakter üzerinden dönen olaylarda sınıfsal farklılıklarını, şehirli insan ve köylü insan arasındaki farkı, patron işçi arasındaki refah ve ekonomik uçurumu görüyor, okuyor ve şahit oluyoruz. Üzücü olayların yaşandığı romanda, insanların aşka, evliliğe, cinselliğe ve her türlü birlikteliğe olan bakış açılarını görmemizle birlikte, arkadaşlığa verilen değerin, şartlara göre değiştiğine de şahit oluyoruz.
Özetle, bu roman içeriğiyle, üslubuyla, kurgusuyla ve gerçekçiliğiyle baya beğendiğim ve tavsiye edebileceğim bir roman oldu.