Zürafa Sesi — Sessizlikten Gelen Bir Direnişin Öyküleri
2025 2. kitabı
Zürafa Sesi, hem kent hem kır mekânlarında dolaşan karakterlerin iç seslerini, toplumsal çelişkileri, küçük ama saplantılı imgeleri birbirine örerek okuru yoğun patlamalar halinde sarsıyor. Kitap, içerik ve biçim bakımından ödüle layık görülmesinin haklı sebeplerini taşır; çünkü yazarın dili hem kişisel hem de kolektif bir sızıyı aynı anda taşır ve bununla politik bir yankı kurar. Kırnal’ın merkezi zihniyetleri — görünmez emeğin sözcülüğü, kadınların iç ve dış dünyalarının çarpışması, kentteki taşlaşma ve unutulmuşluk — öyküler arasında tutarlı biçimde yankılanır. Açılış öyküsü “Burada her şey taşlaştı” bir heykelin ağzından konuşarak kent yaşamının donukluğunu, gündelik trajiklerin estetik bir soğukkanlılıkla nasıl kamufle edildiğini vurgular. Kadın bedenleri ve sağlık/üreme meseleleri (“Handan’ın on günü”) metinlerde utanma, sürgün edilme ve toplumsal denetim temalarıyla örtüşür. Handan’ın HPV süreci, tıbbi bilgiyle sosyal damgalanmanın iç içe geçtiği gündelik bir dram kurar. Kırnal’ın dili çoğunlukla konuşkan, bazen deneyseldir; cümleleri mitolojik veya edebi referanslarla zenginleşir ve imgelerle akışkan bir biçim kazanır. Anlatıcılar tekil ve güvenilmez olabiliyor; metinler kişisel monolog, günlük notları ve gözlemcilikle iç içe geçiyor.
Zürafa SesiSelcan Kırnal · Manos Kitap · 20257 okunma