2025 187. kitabı
Bernard Shaw'ın Dört Oyun adlı tiyatro metni içerisinde Sezar ile Kleopatra, Pygmalion, Kırgınlar Evi ve Jan Dark olmak üzere dört oyun var. İlk oyunda bildiğimiz sert duruşlarının aksine daha mizahi kişiliklere bürünmüş Sezar ve Kleopatra var. Toplam beş perdelik bir oyun. Kendi saflarında savaşması için halk tarafından ikna edilmeye çalışılan kel, tutarsız ama komik Sezar ve ondan köşe bucak kaçan küçük Kleopatra. İkili birbirlerini bulduklarını bilmeden karşılaşıyor ve her ikisinin de kendilerince istedikleri talepleri elde etme yolunda sarf ettikleri süreci konu alıyor. Pygmalion, toplam beş perdelik bir oyun. Yağmurlu havada evlerine ulaşmak için araç bekleyen anne kız ile başlayan oyun, Liza (çiçekçi kız) gelmesiyle keyifleniyor. Sıradan bir günde birbirinden alakasız kişilerin bir araya gelmesi ve kendi değer yargıları ile şekillenen kaderlerini konu alıyor. Kırgınlar Evi, toplam üç perdelik bir oyun. Yıllar önce evlenerek baba evini terk eden genç kadının, evine gelmesiyle başlayan oyun ev halkının curcunalı sohbetleri ile keyifleniyor. Düşünün evin yaşlı babası koca evde dinamit saklıyor Oyunun tek anlam veremediğim yönü karakterlerin gönül ilişkileri oldu. Son oyun Jan Dark, altı perdelik bir oyun. Genç bir kız olsa da hünerleri ile çevreye nam salan Jan Dark'ın kendisinden önce adı geliyor. Hakkında iyi ve kötü yorumlar olduğu için görüşler ikiye ayrılmış durumda. Ama ne olursa olsun Jan Dark, haklı gördüğü davasından asla geri adım atmıyor. Bu kararlılık ona saygınlık getirmekle birlikte ağır bedeller ödetiyor. İlk üç oyun mizah, son oyun daha radikal ve ciddi bir oyundu. Tavsiyemdir.
Dört OyunBernard Shaw · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019713 okunma