“Sezar ile Kleopatra”, “ Pygmalion”, “Kırgınlar Evi” ve “Jan Dark”

Dört Oyun

Bernard Shaw
Çevirmen:
Sevgi Sanlı
Şubat 2019
İş Bankası Kültür Yayınları

2021 60. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2021 19:24
Daha uzun bir inceleme yazıyordum ama tabii 1000 kitabın kullanıcı dostu arabirimi nedeniyle internetin tozlu rafları arasında yerini alamadan yok oldu yazdıklarım, o yüzden hızlı geçeceğim biraz. Öncelikle bu kitap İş Bankası Kültür Yayınlarının ürettiği bir çalışma. Normalde bu dört oyun ayrı basılmış. Ama sorun mu, kesinlikle hayır, hem Bernard Shaw -sonsuza kadar okunabilecek birisi olarak- sıkmıyor hiç, hemde oyun kitaplarına göre makul fiyatı genelde. Gerçi çoğunluk pdf'den okuyacak ama öyle işte. George Bernard Shaw tabii öncelikle. Döneminin süperstarı sanki, Cem Yılmaz gibi belki ama çok daha entelektüeli. İrlandalı, Anglo Saksonların gururu. Ama bolca yeriyor da onları. Hem Nobel he Oskar kazanan tek isim. Yazdıklarından çok anekdotları ön planda (Yazdıkları daha önde bana göre) Hem zeki, hem eğlenceli, hem hazırcevap hem de çok sakallı. İki dünya savaşı görmüş, çok yaşamış her bakımdan, başka ne demeli, gerek yok sanki, kendisine hayranlığımı anladınız zaten yeterince. Oyunlara koşalım hemen. Önce Sezar ve Klepatra. Shakespeare'in tarihi yeniden yazdığı Julius Ceasar ve Antonius ile Kleopatra'dan farklı bir oyun bu. Gerçi Shaw'da Shakespeare izleri görmek mümükün genel olarak büyük yazar havası var, ama kartakterler çok farklı burada.Kleopatra 16 yaşında bir ergen --çok zeki hala- Sezar ise dünya aşığı bir gezgin sanki, humanist, öğreten adam. Bazı insanlara Kleoptra alıştığından farklı gelebilir tabii ve nefret de edebilir ama ben sevdim (hatta çok sevdim ) bu oyunu. Oyun sadece Sezar'ın Pompei peşinde Mısır'a gelişini ve gidişini anlatıyor ve oldukça eğlenceli. İkinci oyun, Bernard Shaw deyince çoğu insanın bildiği, hatırladığı, ismini Yunan mitolojisinden alan Pygmalion (Bir İnsan Yaratmak'tı galiba çevirisi). Bir çok defa beyaz perdeye (ve gümüş
2018 20. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2018 16:41
Ben bu siteye bu kitap sayesinde girdim biliyor musunuz:)) Önce Bernard Shaw a nerden başladığımı yazmam gerek. Belgeselcilikte şahane bir kültürümüz olmasa da bence kıyıda köşede kalmış çok güzel yapımlar var. Bunlardan biri kesinlikle "Kentler ve Gölgeler ". Program için ayrı bir inceleme yazılmalı ama ben Bernard Shaw kısmındayım. Programda Yıldız Kenter Dublin de yazarı anlatıyor. Bayıldım da bayıldım her bir ayrıntısına. Izlemek isteyene Elif'ten dev hizmet :) insanokur.org/kentler-ve-golg... Bernard Shaw muhteşem zekasıyla geç keşfedilse de unutulacak bir adam değil. Inandigi kişilerin Beethoven, Michelangelo, Dickens... olmasının yanında okula olan düşmanlığı da kendi zekasına uygun. Diyor ki " kim benim oyunlarımı okullarda zorla okutursa Aallahindan bulsun, benim piyeslerim işkence aracı olmak için yazılmamıştır. :)) Laf sokmakta ustamsın Bernard Shaw. Valla bunu yazmadan edemeyeceğim. Kendisine genç bir kemancıyı dinletmek isteyen zengin bir Fransız madam ile diyaloğu; - Nasıl buldunuz Mr. Shaw - Bana Victor Hugo'yu hatırlattı. - İyi ama Victor Hugo keman çalmazdı. - Bu da çalmıyor. Haha daha neler neler var kitabı alın bence. :) Neyse kitapta birbirinden şahane yazılmış muhteşem mizahlı 4 oyun var. Bildiğimiz bazı filmlerin, efsanelerin temeli sanki ben çok beğendim. "Sezar ile Kleopatra" eğer bilirseniz hikayesini diğer hiçbir hikayeye benzemez burdaki. O kadar komik ve hazırcevap ki kahkaha atmadan kendimi alamadım. Elif'ten başka güzel bir hizmet. Oyunlardan Pygmalion'un filmi de var. Şahane Audrey Hepburn ile. unutulmazfilmler.co/my-fair-lady-be... Yılmadım diğer oyunlarının da versiyonlarını bulmaya çalıştım. Ne yazık ki ülkemizde oynanmıyor
2023 388. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2023 04:37
Dört Oyun Oyunları isimleri şu şekilde; 1. Sezar ile Kleopatra 2. Pygmalion 3. Kırgınlar Evi 4. Jan Dark Tiyatro yazarlığından önce müzik ve tiyatro eleştirileri ile romanlar yazan Bernard Shaw1925 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. “Dört Oyun” ünlü yazarın “Sezar ile Kleopatra”, “ Pygmalion”, “Kırgınlar Evi” ve “Jan Dark” adlı en tanınmış oyunlarını bir araya getiriyor. George Bernard Shaw (26 Temmuz 1856, Dublin, İrlanda - 2 Kasım 1950, Hertfordshire, İngiltere),[1] İrlandalı yazardır. Oyun yazarı olarak ünlenen yazar, altmıştan fazla oyuna imza atmıştır. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü[2] hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur.[3][4] Sosyalizm ve kadın haklarının koyu bir savunucusu olmuştur. Shaw, vejetaryen[5] olmasının yanında ayrıca içki ve sigaradan da hayatı boyunca kaçınmıştır. Ayrıca resmi eğitime de karşı çıkmıştır. Shaw, 94 yaşına geldiği 1950'de, ağaç budarken merdivenden düştükten sonra oluşan yaralarının iyileşmemesi sonucunda olaydan birkaç gün sonra ölmüştür. Kitap konusuna geleceksem olursam İngiliz edebiyatında yer alan bir yazar oyunları oldukça güzel. İkinci Shakespeare diyebiliriz bence. En çok beğendiğim oyunu Pygmalion oldu oyun tarzı seven arkadaşlarıma öneririm.
2020 18. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2020 00:27
İş Bankası Yayınlarının Modern Klasikler Dizisinde olduğu için okumaya başladığım bir eser oldu şöyle bir eleştiri yapabilirim yayınevine, Bernard Shaw'ın "Dört Oyun" isimli bir eseri yok sevilen, bilinen dört tiyatro oyununu bir araya getirdikleri için eserin ismi Dört Oyun olarak uygun görülmüş... Yazarın okuduğum ilk eseri olmasına rağmen çok sevdim farklı eserlerini de listeme ekledim... Oyun, piyes, tiyatro gibi türleri seviyorsanız okumanızı tavsiye ederim... Tarzını Çehov 'a benzettim özellikle "Kırgınlar Evi" oyununda bariz Rus esintileri görmek mümkün...
2018 38. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2018 13:40
“Mizah anlayışı, insanın ilahi tek özelliğidir.” -Arthur Schopenhauer “Keyifler değildir yaşamı değerli yapan. Yaşamdır, keyif almayı değerli kılan. ” -George Bernard Shaw İnsanın çok yönlü bir hayvan olduğunu dile getirerek başlayayım. Bu çok yönlülük neredeyse içinde barındığı her unsurla daha fazla dallanabiliyor. Örneğin bir ailenin üç çocuğunun hepsi birbirinden bambaşka karakterlere sahip olabiliyor. Ki bu başkalık Güneş, Ay ve Dünya üçlüsü gibi bir farklılık barındırabiliyor. Sonrasında mahallede bulunan diğer çocuklardan da bambaşka oluyorlar. Bu dairesel dalgalar giderek büyüyor ve aynı zamanda başkalaşıyor. Sonunda tüm dünyayı ve insanlığı kapsayacak şekilde halkalar yayılıyor. Başlangıçta suda oluşan ilk temas anı ve etkisi hariç her şey bambaşka oluyor. Peki bu ilk oluşum noktasındaki benzerlik nedir? Muhtemelen farklı boyutta ve etkide oluşan halkalar olduğumuz için cevaplarımız da pek âlâ farklılık gösterecektir. Kelimede değilse bile tanımlama kısmında gösterir. Benim benzerlik kısmına dair bulabildiğim iki cevap var. İkisi de geçen zamanda başkalarından öğrendiklerim ve kendi keşfettiklerimle aklımda sağlam bir yer etti. Beni az ya da çok tanıyanlar vereceğim cevapların bendeki yansımalarını anlayabilecektir. Tanımayanlar için ise tanıdıklarına ve kendilerine bakmalarının iyi olacağını düşünüyorum. Benzerliklerden ilki, acıdır. Her yerde ve her canlıda barınan yegâne güzelliktir. Güzellik diyorum, çünkü hem bizlerin hem de her yaşamı barındıran her şeyin oluşmasını sağlayan o oldu. Daima oluşturan, şekil veren veya yok eden oldu. Ve hiçbir ayrım gözetmeksizin her şeye aynı şekilde yaklaştı. Önce oluşturdu. Sonra şekil verdi. En sonda da oluşturduğu şekli yok etti. Bunu taşın suya değdiği andan, bana ulaştığı ana kadar gözlemleyebildim veya kafamda
2022 7. kitabı
“Çılgın mı doğmuştum, yoksa fazla mı akıllıydım bilmiyorum; benim dünyam yeryüzüne uygun değildi... “Kim benim oyunlarımı okullarda zorla okutur, benden de Shakespeare den nefret edildiği kadar nefret edilmesine neden olursa, Allah’ından bulsun! Benim oyunlarım işkence aracı olmak için yazılmamıştır." Diyen İNGİLİZ edebiyatının ikinci Shakespeare’i olarak anılan , çağdaş İngiliz tiyatrosunun kurucusu ,muhteşem zekasıyla geç keşfedilen nüktedan,esprili ve hazırcevap özelliğine sahip İrlandalı yazarlarımızdan Bernard Shaw ‘un Dört Oyun’u hepimizin bildiği hikayelerden oluşuyor. İronik dille ele aldığı tiyatro oyunları Sezar ile Kleopatra, Pygmalion,Kırgınlar Evi ve Jan Dark. Karakterizasyon yeteneği olağanüstü başarılı.Ayrıca oyunları Yeşilçam sinemasında birçok filmlere uyarlanmıştır. : Shaw’un bir peygamber olarak saygı duyduğu Hz. Muhammed’in hayatını sahnede canlandırmak istediği,fakat fanatik bir Müslümanın canına kastedebileceği uyarısı üzerine Jan Dark’ta karar kıldığı söyleniyor.Peygamberimiz Hz.Muhammed’i ve müslümanlara olan saygısı ve hayranlığını oyunda açıkça belirtiyor. : Yüzyıl Savaşları boyunca İngiltere'ye karşı ülkesi Fransa'ya manevi anlamda destek olan ve sonradan ünü Fransa'nın dört bir yanına yayılmış Fransız Katolik azizesi Jan Dark’ın soylulara ve kiliseye karşı yaptığı mücadelesini; engizisyon ,Katolik mahkemeleri tarafından ruhanı seslerin Allah tarafından değil şeytandan geldiğini,kiliseye inancı olmadığını söyleyenler tarafından aforoz edilip yakılarak öldürüldüğü anlatılıyor. Sezar ve Kleopatra oyununda da ise biraz durum farklı. Değişikliği yadırgamadan okuduğumu belirtmek isterim. Antik Mısır ve Yunan kültüründe,yıkım, kötü şans, uğursuzluk getirdiğine inanılan şeytan olarak tasvir edilen sfenksi kurtarıcı Shaw tarafından şans meleği olarak
2024 39. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2024 14:28
Selamlar. İlk kez okuduğum Nobel ödüllü Bernard Shaw İngiliz tiyatrosunda ikinci Shakespeare olarak bilinen bir oyun yazarı, eleştiricisi. Oyunlarının tadına varmak için gazetede onun hakkında yazılan dedikodulara kulak kapamamızı söyler. Çünkü kendisi alaycılığıyla bilinir. Bunu da oyunlarında hazırcevaplılıkla birlikte bizlere gösterir. Kitap adından da anlaşılacağı üzere 4 oyunundan oluşuyor. Bunların içerisinde zaten ünlenmiş olan Jan Dark en sevdiğim oyun oldu. Jan Dark İngiltere Fransa arasındaki Yüzyıl Savaşları'nda erkek kılığına giren ve Fransa'nın manevi ruhuna hitap eden bir kız. Kiliseye ve papaya karşı gelindiği söylenerek Engizisyon mahkemesinde yargılanan Jan, sözleriyle kiliseyi alaycı bir üslupla eleştirir. Engizisyon mahkemesinde yargılanıp sonrasında suçsuzluğu ve doğruluğu anlaşılan nice isimlerden biri olarak tarihe geçer... Ben tiyatro okumayı zaten seviyorum. Yazarın da kalemini gerçekten sevdim. Ama dediğim gibi Jan Dark'ı ayrı bir merakla okudum. Kolay kolay unutamayacağım bir oyun oldu. Sizlere de tavsiye ediyorum özellikle dediğim oyunu çok seversiniz. Şimdiden keyifli okumalar...
2023 12. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2023 00:00
Yetmiş yaşında Nobel ödülü kazanan Bernard Shaw’ın bu eseri dört tiyatro oyunundan meydana gelir. Kitap; oyunlarda anlatılmak istenenler, olayların alaycı yöntemle anlatılması ve verilen mesajlar bakımından yazarın okunması gereken kitapları arasında yer alıyor.
2022 4. kitabı
Dört oyun içinden en beğendiğim Pygmalıon oldu. Vakti zamanında Gönülçelen adındaki bir diziyi anımsatmıştı. Birazcık araştırınca dizinin senruosunun bu oyundan esinlenilerek yazıldığını gördüm. Dort oyunun hepsi birbirinden ayrı güzelliğe sahipti. Özellikle yazarımız Bernard Shaw'un kıvrak zekasına ve espri yetenegine hayran oldum.
2021 788. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2021 15:50
Öncelikle İş Bankası yayınlarına teşekkür ederek başlamalıyım çünkü bulunması çok zor ve basımları epey eski olan Sezar ile Kleopatra, Pygmalion, Kırgınlar Evi, Jan Dark oyunlarını toparlayarak tek kitap haline getirmiş ve yılların deneyimiyle çok iyi bir kitap çıkarmışlar ortaya. Son oyun ise engisizyon göndermesiyle de epeyce bilinen, epey yergi içeren ve dikkat çekici oyunlarından. Hepsi de çok güzel ama onu ayırırım. Mizah yönü ve göndermeler her oyunda dikkat çekiyor ve okurken gülümsetiyor. Bu yönüyle de fazladan puan veriyoruz yazara. Napalım, gülmeye hasret kalmışız. Mesela Pygmalion başlı başına bir komedidir aslında. Kadınlardan uzak kalmaya çalışıyor, biraz da korkuyor kadınlardan ve bir heykel yapıyor. Hikaye bu ya heykel canlanıyor ve ona aşık oluyor. Konu bile başlı başına komikken bir de olayı siz düşünün. Kırgınlar Evi de dikkat çekici ama nasıl anlatayım. Eğer çok gençseniz bu hikaye bir anlam ifade etmeyebilir. Yazar bunu yansıtmış zaten. Çünkü yaşlılık psikolojisiyle beraber geçen zamanı da konu almış yazar. Konusu böyle olan yazıları ayırarak, farklı bakmaya çalışarak, hissederek okumak için çabalıyorum. Hepimize iyi okumalar dilerim..

Bernard ShawYazar · 32 kitap
George Bernard Shaw (d. 26 Temmuz 1856, Dublin, İrlanda - 2 Kasım 1950, Hertfordshire, İngiltere), İrlandalı yazardır. Oyun yazarı olarak ünlenen yazar, altmıştan fazla oyuna imza atmıştır. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur. Sosyalizm ve kadın haklarının koyu bir savunucusu olmuştur. Shaw, vejetaryen olmasının yanında ayrıca içki ve sigaradan da hayatı boyunca kaçınmıştır. Ayrıca resmi eğitime de karşı çıkmıştır. Shaw, 94 yaşına geldiği 1950'de, ağaç budarken merdivenden düştükten sonra oluşan yaralarının iyileşmemesi sonucunda olaydan birkaç gün sonra ölmüştür. Shaw; müzik, sanat ve tiyatro eleştirmeni olarak "Corno di Bassetto Mancare" mahlasıyla Wolverhampton Star’da, GBS mahlasıyla Dramatic Review (1885-1886), Our Corner (1885-1886) ve The Pall Mall Gazette’te (1885-1888) yazmıştır. 1895'ten 1898'e kadar, Shaw, Frank Harris’ Saturday Review’da tiyatro eleştirmenliği yapmıştır. Eleştirmen olarak aldığı maaş, ancak geçinebilmesini sağlamıştır. Shaw'un erken gazeteciliği; kitap, sanat ve müzik kritikleriyle geçti. Müzik eleştirilerinden çoğu, tartışmalı Alman besteci Richard Wagner'i över nitelikteydi. Ayrıca, Saturday Review için yaptığı tiyatro eleştirmenliğinde de Norveçli tiyatrocu Henrik Ibsen'i övmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/George_Ber...