2021 112. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2021 00:00
Namık Kemal’in Gülnihal adlı tiyatro eseri, hem duygusal hem de düşünsel yönüyle Tanzimat döneminin en etkileyici metinlerinden biri. Eserde yalnızca bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda iktidar, adalet, özgürlük ve vicdan gibi kavramlar da güçlü biçimde işleniyor. Kaplan Paşa’nın zulmü karşısında direnen karakterler, dönemin toplumsal yapısına bir eleştiri niteliğinde. Gülnihal ise yalnızca bir hizmetçi değil; aynı zamanda cesareti, fedakârlığı ve halkın sesiyle öne çıkan bir figür. Namık Kemal, bu karakter aracılığıyla “serden geçmek”, yani idealleri uğruna her şeyi göze almak fikrini sahneye taşıyor. Dil sade ama etkili, diyaloglar dönemin tiyatro üslubuna uygun biçimde idealize edilmiş. Eserin bazı bölümleri bugün için fazla romantik veya siyah-beyaz gelebilir; ancak Namık Kemal’in asıl derdi aşkı anlatmaktan çok, adaletsizliğe karşı bir duruş sergilemektir. Gülnihal, sadece bir tiyatro oyunu değil, aynı zamanda bir vicdan çağrısıdır. Namık Kemal’in özgürlük tutkusunu, halkın sesi olma isteğini ve sanatı toplumsal bir araç haline getirme çabasını çok net hissettiren bir eser.
Türk Edebiyatı
GülnihalNamık Kemal · İlya Yayınları · 20042,403 okunma