Yazar "Yaşlı hanımın ziyerti veya almancası olan Der Besuch Der Alten Dame kitabından esinlenmiş. Bunu da kahramanların birinin ağzıyla duyurarak okuyucuya bildiriyor yazar. Kitabın konusu kötülük kökeni, yani insanda baştan beri bulunuyor mu, yoksa ona sonradan mı musallat oluyor? Bizim ahlakiliğimiz kendimizden mi, yoksa başımızın muhatapla, yasayla ve cezayla derde girme korkusundan mı?
Çok sevdiğim "Yaşlı hanımın ziyareti" kitabının yanında epey sönük kalsa da bana göre, yine de düşündürücü tematiğiyle okunası bir eser. Yazarın ilham aldığı ve muhtemelen her dinden kendine yeni bir din buketi yaptığı inancını da satır aralarına serpiştirmeyi ihmal etmemiş yazar bu kitabında da.
Kitabın hikayesine gelecek olursak; sessiz sakin ve günahtan arınmış bir kasabaya gelen yabancı bir adam onları on külçe altın vaadiyle günaha düşmeyle sınamak için gelmiştir. Karşılığında kendilerinin seçebilecekleri bir insanı öldürmelerini talep eder ve onlara düşünmek ve uygulamak için bir hafta süre tanır.
Yüksel Yüksel kesiştikleri noktalar var, evet. Ama Schmitt bir felsefeci, mistik tarafı zayıf kalıyor. Oysa Coelho'da mistik taraf ağır basıyor. Mistisizme karşı olan alerjimi biliyorsun. Coelho'dan da hatta biraz soğudum bu yüzden diyebilirim. Elimde iki kitabı daha var. Birisi Işık savaşcısının el rehberi. Onu elim hiç gitmiyor mesela şimdilik