·440 syf.····Okunma: 08 Nisan 2018 13:31 Büyük taarruz sona erdi ve ateşkes antlaşması yapılacak. İsmet Paşa Mudanya'ya gidiyor. Tarih derslerinde antlaşma maddeleri şunlardır diye anlatılan süreçte ingilizlerin oyunlarını ve süreci yakından takip ediyoruz.
Osmanlı döneminden bir şeyi olmayan halk yokluğun, acının, kimsesizligin içinde sevinç çığlıkları atıyor. Yıllardır kendi yurdunda sığınmacı olarak yaşamış bir milletten bahsediyoruz.
Meclis bünyesinde bugün varlığını sürdüren gericilerin halrn halifelik ve saltanat derdinde olmalarını, kadınların toplum içerisine katılmalarını engellemek için çalışmalarını izlerken yine aynı kişilerin Atatürk'ün meclis dışında bırakılması için vermiş oldukları tasarıyı görüp küfür ediyorum.
Mustafa Kemal Paşanın annesinin ölüm haberini aldıktan sonra orduların denetimine devam ederek halkla bir araya geldiği ve günler sonra Zübeyde hanımın mezarını ziyaret ettigi günlerde İsmet Paşa Lozandan geri dönmektedir.
Kazanmış olduğumuz bir zafer sonrasında bile bize basiretsiz İstanbul yönetimi muamelesi yapılıp her türlü haklarımız elimizden alınmaya çalışılmakta ve serv antlaşmasının benzeri bir antlaşmaya zorlanmakta olmamız sonucu İsmet Paşa imzalamayi reddedince Lozan heyeti dağılmıştır.
Aynı günlerde İzmir'de bir iktisat kongresi toplanmış durumdadı bir çok konuya değinen Mustafa Kemal Paşa aynı zamanda sanatın iktisadın bir parçası olacağını belirtiyor ve şunları söylüyor; "Eğer sanat hususunu yine görmezden gelirsek, o halde sanayi eserlerinde yine haricin haraç vereni oluruz."
Kaynaklar belirtilerek yazılmış bu kitabı okumak bugün hangi fikir ve duruşa sahip olmamız gerektiği konusunda bize yardımcı olacaktır.