2025 52. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2025 17:38
Kasiyer, Japon yazar Sayaka Murata tarafından 2016 yılında yayımlanan, yüz yirmi altı sayfada toplum eleştirisi temasını işleyen bir kitap. Ben bu kitabı sevdim. Akıcı ve merak uyandırıcı bir üslup ile yazıldığı için elimden bırakamadım ve bundan dolayı uyku saatimi bile geçirdim. Yazar Murata gerçek hayatta yarı zamanlı kasiyer olarak çalışmış. Kitaptaki otuz altı yaşındaki Keiko Furukura da bir markette yarı zamanlı kasiyer olarak on sekiz yıldır çalışıyor. Görevini her zaman mükemmel bir şekilde yerine getiriyor. Ancak kendisi gibi olduğu ve davrandığı için çocukluğundan itibaren “tuhaf” olarak damgalanıyor. Bu şekilde damgalanmamak ve ailesini mahçup etmemek için yıllar içerisinde toplumun kurallarına uymaya çaba gösteriyor. Ancak bu kez evlenmediği, çocuk yapmadığı ve tam zamanlı işe girmediği için yeniden toplum tarafından eleştiriliyor. Sonunda “elalem hapishanesi”nde yaşamaya mecbur bırakılıyor ve okuyucular da bu yaşamın sonuçlarına tanıklık ediyor. Ünlü düşünürlerimizden Tarkan’ın “kır zincirlerini” ile Kant ‘ın “bilmeye cesaret et” mottoları kitabı okurken bana eşlik etti. “Bilmeye cesaret etmek” önce kendini anlamaya ve kendin olmaya cesaret etmekten geçiyor. Ondan sonra toplumun yarattığı o baskıyı veya zinciri kırabiliyorsun. Üstelik, elaleme rağmen! İşte bu kitap bunları hatırlatıyor insana. O yüzden okuma listenizde yer almayı hak ediyor.@_sayfayolcusu_
KasiyerSayaka Murata · Turkuvaz Kitap · 20193,683 okunma