Yekta KopanBelki Yaz Erken Gelir
Çocukluğu, gençliği Ankara’da geçen hatta bir dönem benim de keyifle yaşadığım Çankaya’nın ünlü Ballıbaba Sokak’ında ikamet etmiş Yekta Kopan, duruşuyla, sohbetiyle, seslendirdiği karakterler ve kendine has ses tonuyla hep hayatımızın bir köşesinde vardı. “Belki Yaz Erken Gelir” ise kendisini yazar kimliğiyle tanıma şansı bulduğum öykü kitabı. Kitap da geçen sene çok keyifli bir söyleşisinde imzalatıp aldığım ama yeni okuyup, bitirdiğim bir öyküler bütünü.
Yekta KOPAN tarafından aynı zamanda Yalvaç URAL’ın da kızı olan eşi Burcu URAL KOPAN’a ithaf edilmiş kitap, toplamda 40 öyküden oluşuyor. Bunların arasında kedileri Cambaz’a ithaf edilen de var, Fazıl SAY’a ithaf edilen de… Yazarın kendisinin de belirttiği üzere öyküler bütününde beklemek olgusu üzerine kurgulanmış. Bu ana kurgunun üzerinde bir ışık ve umut da barındırıyor öyküler içerisinde.
Yer yer kendinizi bulduğunuz kesitler de oluyor. Tıpkı “Okunmayanlar Şarkısı” öyküsünde kelimelere dökülenler gibi… :)
“Okumadığı kitaplardan biriyim.”
“Yıllardır pinekliyorum bu raflarda, hangi kitapların benim gibi mutsuz olduğunu gayet iyi biliyorum.”
“Yeni gelenler heyecanla karşılanıyor, biraz sıkışıp yer açılıyor. Sonra onlar da beklemeye başlıyor. Sonsuzluk gibi bir bekleyiş bu; neyse ki kitaplar sabırlı oluyor.”