Kapitalizmin sessiz ikna gücü
2025 4. kitabı
Kitap günümüz insanının kendisiyle, üretimle ve toplumla olan ilişkisini yeniden düşünmeye davet eden derin bir eleştiri sunuyor. Yazar, kapitalist sistemin yalnızca ekonomik bir düzen olmadığını, aynı zamanda anlam üreten bir ideolojiye dönüştüğünü vurguluyor. Kitabın giriş bölümünde yer alan " Tüketime ikna etmek her şeyden evvel zihinlerde yaratılacak olan bir rızanın sonucudur" cümlesi kitabın tamamına sirayet ediyor. Kapitalizm, üretmekten çok insanları tüketime razı etmeye dayandığı ve insan zihninde tüketimi doğal bir ihtiyaç gibi gösteren rıza ile insanları tüketime ikna etme stratejisinin olduğunu bizlere gösteriyor. Harvey, Gramsci, Althusser ve Thompson gibi düşünürlerden yararlanan yazar, bu rızanın nasıl “hegemonik bir motif” haline geldiğini açıklıyor. Medya, reklam ve kültür endüstrisi bu noktada devreye giriyor ve tüketicinin arzularını şekillendiren araçlar, ideolojik bir anlam üretim mekanizması gibi çalışıyor. Kapitalizmin tahakkümü fabrikada değil, zihinde kuruluyor artık. Yazara göre “meta”, sadece ekonomik bir nesne değil, aynı zamanda bir anlam taşıyıcısıdır. Bir ürünün değeri kullanımından değil, toplumsal ve sembolik anlamından gelmektedir. Bir telefon, bir saat veya bir cihaz yalnızca işleviyle değil, aynı zamanda temsil ettiği statü, kimlik ve göstergeyle de anlam kazanır. Bu dönüşüm, Marx’ın yabancılaşma kavramının ötesine geçiyor. İnsan artık emeğinden değil, kendi kimliğinden de yabancılaşıyor. Tüketim, sahip olma eyleminden çıkıp varoluş biçimi haline geliyor. Yazar bu noktada “doğal” ve “doğal olmayan metalaştırma” arasındaki ayrıma dikkat çekiyor. Doğal metalaştırma, insanın gerçek ihtiyaçlarına karşılık gelirken; doğal olmayan metalaştırma ise kapitalizmin arzunun ideolojik biçimde üretimi, insanı tüketime ikna eder hale gelmesidir. Yazar, insanın artık yalnızca metaları tüketmediğini bunun yanında kendisini de bir meta olarak ürettiğini söylüyor. Sosyal medyada paylaşılan her görüntü, alınan her ürün, bir tür “ben varım” deme biçimine dönüşüyor. İnsan kendi benliğini pazarlanan bir imaj haline getiriyor. Yazarın “kanıksama toplumu” olarak adlandırdığı bu durum, modern bireyin tüketim sürecini sorgulamadan, hatta ondan haz alarak yaşadığını gösteriyor. Kitabı okurken insanın nasıl olup da kendi yarattığı sistemin inançlı bir takipçisine dönüştüğünü fark ediyorsunuz. Artık bir şeye sahip olmak, ona ihtiyaç duyduğumuz anlamına gelmiyor. Bir şeye sahip olmak için duyulan istek çoktan bizim yerimize üretilmiş durumda. Kapitalizm, arzularımızı bile bizim adımıza tasarlıyor. Artık hiçbirimiz ihtiyaçlarımızın efendisi değiliz; arzularımızın kölesiyiz. Bir nesneye sahip olduğumuzda aslında onun kullanım değerinden çok toplumsal değerine sahip oluyoruz. Yazar, metalaştırmayı yalnızca ekonomik bir süreç olarak değil, bir gösteri biçimi olarak ele alıyor. Artık üretimden çok görünürlük önem kazanıyor. Bir şeyin değeri, ne kadar işe yaradığıyla degil ne kadar paylaşılabilir olduğunda ölçülüyor. İnsan varlığını nesnelerin diliyle anlatmaya çalışıyor ve en sonunda o nesnelerin bir parçasına dönüşüyor. Bir vitrin karşısında durmak, alışveriş sitesinde saatlerce dolaşmak, sahip olunamayacak ürünleri incelemek bile artık bir deneyim sayılıyor. Bu, kapitalizmin en derin başarısı: tüketememeyi bile tüketime dahil etmek. Instagram’da bir fotoğraf paylaşmak, bir ürüne sahip olmaktan çok daha fazlasını ifade eder hale geliyor; “varım” demenin yeni biçimi bu. Kitabın son sayfasındaki şu cümle, eserin özünü mükemmel biçimde özetliyor: “Varsın olmasın... koy bir resim... yaz altına ve iki durumu karşılaştır! Hayaller ve hayatlar...” Bu ifade, tüketimin sadece fiziksel değil, düşünsel bir bağımlılığa dönüştüğünü çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Hayal ile sahip olma arasındaki çizgi silinmiş; birey artık tüketemediğini bile tüketme arzusu içinde yaşıyor. Kitap, çağımızın en görünmez zincirlerini bizlere gösteriyor. Bizi kimsenin zorlamadığı, ama hepimizin aynı yönde yürüdüğü bir düzenin anatomisini çıkarıyor. Tüketmek artık yaşamanın değil, var olmanın yolu gibi sunuluyor. Beyzade Nadir Çetin, bu kitabıyla kapitalizmin sadece ekonomisini değil, onun psikolojisini, kültürünü ve dilini deşifre ediyor. Okudukça insan kendine şu soruyu sormaktan kaçamıyor: "Gerçekten ben mi tüketiyorum, yoksa beni mi tüketiyorlar?” Bu yönüyle kitap, yalnızca teorik bir metin değil; çağın aynası niteliğinde bir sorgulama alanı sunuyor bizlere.
İnsan ve Toplum
MetalaştırmaBeyzade Nadir Çetin · Akçağ Yayınları · 20173 okunma