Roger Garaudy'nin Batı Terörü: Bir Medeniyet Eleştirisinin İzinde
Roger Garaudy, 20. yüzyılın en tartışmalı entelektüellerinden biri olarak, komünizmden İslam'a uzanan felsefi yolculuğunda Batı medeniyetini defalarca sorguladı. Fransız filozof, yazar ve eski komünist milletvekili, 1913'te doğup 2012'de vefat eden Garaudy, II. Dünya Savaşı'ndaki direnişinden sonra entelektüel arenada adını duyurdu. 1982'de Müslüman olmasıyla birlikte, eserleri daha da keskin bir tona büründü. Batı Terörü (orijinal adı Le terrorisme occidental, 2004), onun bu eleştirel mirasının zirvelerinden biri. Türkçe'ye Ayşe Meral tarafından çevrilen kitap (2007), Batı'nın küresel hegemonyasını "terör" kavramıyla mercek altına alıyor. Bu inceleme, kitabın ana tezlerini özetleyerek, Garaudy'nin argümanlarını hem takdir hem de eleştiriyle ele alacak – zira bir düşünürün cesareti kadar, önyargıları da tartışmaya değer.
Kitabın Ana Çerçevesi: Batı'nın "Gizli Terörü"Garaudy, "terör" kelimesini alışılmış anlamda (saldırılar, bombalamalar) değil, Batı medeniyetinin sistematik yıkım mekanizmalarını tanımlamak için kullanıyor. Kitap, Rönesans'tan günümüze uzanan bir tarihsel analizle başlıyor ve Batı'nın manevi, ekonomik, çevresel ve siyasi "terör"lerini sıralıyor. Ana tez, şu soruda kristalleşiyor: Batı, neden kendi bahçesindeki çiçekleri sularken, dünyanın geri kalanını kurutuyor?Manevi Boşluk ve "Tanrı'sız Ekonomi": Garaudy'ye göre, Batı felsefesi (Descartes'tan Nietzsche'ye) Tanrı'yı hayatın dışına iterek insanı yalnız bıraktı. Pozitivizm ve bilimcilik, her şeyi maddi ölçümlere indirgeyince, "pazar tektanrıcılığı" doğdu. Para ve tüketim, yeni putlar haline geldi.
Kitapta çarpıcı bir örnek: Batı ekonomisi, gezegenin kaynaklarının %80'ini nüfusunun %20'si için kullanıyor; bu, "eğitim katliamı"na yol açıyor – yoksul toplumlar, yeteneklerini pazara kurban veriyor. Garaudy, bu manevi krizi "iç terör" olarak niteliyor; bireyci toplumlar, empatiyi erozyona uğratıyor.
Ekonomik ve Çevresel Yıkım: Batı'nın sömürgecilik mirası, kitabın en sert bölümlerinde ele alınıyor. Garaudy, nükleer enerjiye ve kaynak israfına karşı çıkıyor; torunlarımızın mirasını gasp eden bu sistem, "gelecek nesillere karşı terör" olarak tanımlanıyor. ABD'nin Irak işgali gibi güncel olaylar (kitap 2004'te yazıldığı için dönemin bağlamı hâkim), Batı'nın askeri hegemonyasını örnekliyor. Yazar, bu politikaları "milliyetçilik zehri"yle ilişkilendiriyor: Bloklaşma ve savaşlar, semavi değerlerden kopuk bir "çamur siyaseti" üretiyor.
Kültürel Hegemonya ve "Barbar" Algısı:
Batı, kendini evrensel model ilan ederek diğer medeniyetleri "barbar" damgasıyla dışlıyor. Garaudy, XVI. yüzyılda kilisenin Amerikan yerlileri hakkında sorduğu "Ruhları var mı?" sorusunu hatırlatarak, bu ben-merkezciliğin köklerini gösteriyor. Kitap, Batı'nın sanat ve estetiğini bile eleştiriyor: "Sanat için sanat" anlayışı, insanı aşka çağırmak yerine, tüketim nesnesine indirgiyor.
Garaudy'nin üslubu, akademik derinlik ile poetik bir öfke arasında gidip geliyor. André Malraux'dan alıntılarla zenginleşen metin, İslam'ı (ve diğer Doğu geleneklerini) bir "kurtuluş alternatifi" olarak sunuyor – zira yazar, Müslüman olduktan sonra eserlerini bu yöne evriltmiş.
Güçlü Yönler: Cesur Bir Uyarı
Batı Terörü, güncelliğini koruyan bir kitap. 2004'te yazılmış olsa da, iklim krizi, gelir eşitsizliği ve jeopolitik çatışmalar gibi sorunlar, Garaudy'nin teşhislerini doğruluyor. Yazarın gücü, soyut felsefeyi somut örneklerle (Filistin meselesi, küresel ticaret dengesizliği) bağlamasında yatıyor. Okuyucuyu "Nereden geldik, nereye gidiyoruz?" diye sorgulatıyor – bu, Batı entelektüellerinin nadiren sorduğu bir soru. Ayrıca, Garaudy'nin biyografik arka planı (komünistten Müslümana geçiş), argümanlarına samimiyet katıyor; o, eleştirdiği sistemin içinden gelmiş biri.