·160 syf.····Okunma: 27 Ekim 2025 00:00 1910 (Servet-i Fünun dönemi)
Psikolojik roman / bireyci roman
Salon Köşelerinde, Türk romanında Nev-Yunanî bir estetikten çok bir psikolojik çözümleme denemesidir. Safveti Ziya, Halit Ziya ve Mehmet Rauf’un çizgisinden gelir ama onlardan daha melankolik ve içe kapanık bir üsluba sahiptir.
Romanın başkahramanı şekip bey, İstanbul’un seçkin çevrelerinde yaşayan, iyi eğitimli ama ruhen huzursuz bir genç. Zengin salonlarda, davetlerde, balolarda dolaşır; görünürde kültürlü ve modern bir hayat sürer. Ama içten içe yalnız, boşlukta ve anlamsızlık duygusuyla doludur. bu çevrelerde tanıdığı kadınlara ilgi duyar ama ilişkilerinde gerçek sevgi bulamaz. Bir yandan aşkı ve anlamı ararken, diğer yandan gösterişe ve yapaylığa saplanır. Sonunda iç dünyasındaki çatışmalar artar, çevresine yabancılaşır ve giderek melankolik bir yalnızlığa sürüklenir. kitap, Şekip’in bu içsel çöküşünü anlatıyor, Batılı gibi yaşamaya çalışan ama ruhen köksüz kalan bir aydının dramı.
türk edebiyatı bambaşka. okumak, onların dünyasına dalmak, anlamak, düşünmek hep farklı bu romanlarda. gerçek hissettiriyor. okurken sizde o dönemlerdeymişsiniz gibi. bayılıyorum hepsine