Puan vermedi·42 syf.··Beğendi
···Okunma: 27 Ekim 2025 03:37 Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Novalis'in "Geceye Övgüler" adlı şiir kitabı oldu.
Novalis, nişanlandığı sevgilisinin ölümünün ardından yazmış Geceye Övgüler'i. 29 yaşında tüberküloz hastalığından ölmüştür.
Kitapta önce almanca aslı bir sonraki sayfada da türkçe çevirisi yer alıyor.
Novalis, şiirlerinde geceye, sevgilisine övgülerle duygusal coşkunluğunu, aşkını tüm içtenliğiyle dile getiriyor.
Anıları çocuksu masumiyetle, acıları hüzünlü bir iç döküşle şiirlerinde yansıtmış. O samimiyeti ve iç titreten duygudaşlığı hissetiriyor.
#kitapalıntıları
Şimdi ben, o kutsal, dile getirilmesi olanaksız, gizemli geceye dönüyorum. Dünya uzaklarda – derin bir mezara indirilmiş –, yeri, bir çöl gibi ve yapayalnız. Göğsünün tellerinden derin bir hüznün esintileri yükselmekte. Çiğ taneleriyle birlikte ta aşağılara damlamak ve küllere karışmak istiyorum.
- ve sen, ey gecenin coşkusu, cennetin mahmurluğu, her yanımı kapladın - zemin, hafiften yükseldi; üzerinde özgürlüğüne kavuşmuş, yeni doğan ruhum dalgalandı.
...
Hissediyorum ölümün
Gençleştirici akışını, kanım
Merheme ve uzama dönüşmekte-
Yaşıyorum gündüz vakitlerinde
İnanç ve cesaretle
Geceleri ise
Kutsal ateşte ölüyorum.
Övgüler olsun sana, ey sonsuz gece,
Övgüler sana, sonsuz uyku.
Gerçi bizi ısıtan, gün ışığı oldu,
Ve uzun kederlerdi solduran
Kalmadı artık arayabileceğimiz bir şey -
Yürek doymuş - ve boşalmış dünya.
Sonsuz ve gizemli bir akışla
Kaplamakta tatlı bir ürperti her yanımızı -
Bana öyle geliyor ki, derinlerden dalgalanmakta
Hüznümüzün bir yankısı.