Alamut
2025 29. kitabı
Slovenyalı yazar Vladimir bu kitapta olağanüstü bir iş çıkarmış kitap başından sonuna kadar çok akıcı bir şekilde okutturuyor kendini sadece okutturmakla da kalmayıp sürekli bir merak halinde bırakıyor. Kendinizi bir sonraki olayda ne olacak diye düşünmekten alıkoyamıyorsunuz. Kitapta sade, okurken yormayan bir dil kullanmasıda büyük bir artı. Vladimir Hasan Sabbah'ı, planlarını, dünya görüşünü başarılı bir şekilde yazmayı başarmış. Tabi ki de kitapta olan her şey gerçekliğin kendisi değil. İçinde kurgu olan, kendi yorumunu kattığı kısımlar da var. Örneğin Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ve Nizam-ül Mülk'ün gençliklerinde arkadaş olup olmadıkları tarihsel bir kanıta sahip olmamasına karşın sadece bir teori olmasına rağmen Vladimir bu üçünün gençken arkadaş olduklarını yazmış. Ama bir roman gözüyle bakıldığında ortaya çok başarılı bir kurgu çıkardığı su götürmez bir gerçek. Bana göre kitabın en etkileyici kısmı İbni Tahir'in gerçekleri ögrenerek Hasan'ı öldürmek için gelmesiyle başarısız olup bağlandıktan sonra Hasan Sabbahla arasında geçen konuşma ve bu konuşmadan sonra İbni Tahir'in, Filozof Avni'ye dönüşmesi, Hasan Sabbah'ın onda kendi gençliğini görmesi kitabın en etkileyici kısmıydı. Kısacası kesinlike okunmaya değer bir kitap Alamut.
Fedailerin Kalesi AlamutVladimir Bartol · Koridor Yayıncılık · 201250bin okunma