Ivan Illich’in "Okulsuz Toplum" Tezine Dair Eleştirel Bir Analiz: Eğitimin Kurumsallaşmasına Radikal Bir Karşı Çıkış
Özet Bu makale, 20. yüzyılın en provokatif düşünürlerinden Ivan Illich'in 1971 tarihli başyapıtı "Okulsuz Toplum" (Deschooling Society) üzerine analitik bir inceleme sunmaktadır. Çalışma, Illich'in modern eğitim sistemlerine yönelik temel eleştirisini, yani "okullaşma"nın (schooling) "öğrenme" (learning) ile karıştırılmaması gerektiği tezini merkeze almaktadır. Illich'e göre okul, öğrenmeyi kolaylaştıran bir kurum değil, aksine öğrenmeyi tekeline alan, bireyin doğal merakını körelten, onu pasif bir tüketiciye dönüştüren ve "gizli müfredat" (hidden curriculum) yoluyla mevcut toplumsal hiyerarşileri yeniden üreten baskıcı bir aygıttır. Makale, Illich'in okulu "modern devletin resmi dini" olarak tanımlamasını ve "eğitimin kurumsallaşması"nın bireysel özerkliği nasıl yok ettiğine dair argümanlarını incelemektedir. Son olarak, Illich'in "okulsuzlaşma" önerisi ve alternatif "öğrenme ağları" (learning webs) vizyonu, günümüzün alternatif eğitim tartışmaları bağlamında değerlendirilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Ivan Illich, Okulsuz Toplum, Okulsuzlaşma, Gizli Müfredat, Eğitimin Kurumsallaşması, Alternatif Eğitim, Eleştirel Pedagoji.
1. Giriş
Ivan Illich'in "Okulsuz Toplum"u, yayınlandığı 1970'lerin başında, tüm dünyadaki kurumsal yapılara yönelik genel bir güvensizlik ve eleştiri ortamında ortaya çıkmıştır. Ancak Illich'in analizi, yüzeysel bir reform çağrısından çok daha derindir. O, sorunun okulların "kötü işlemesi" değil, bizzat "var olması" olduğunu iddia eder. Illich, modern toplumun temel bir yanılgısını hedefler: Öğrenmenin, profesyonel öğretmenler tarafından yönetilen, standartlaştırılmış bir müfredat aracılığıyla ve zorunlu bir kurumda gerçekleşmesi gerektiği inancı.
Bu makale, Illich'in bu radikal tezini üç ana eksende inceleyecektir: 1) Okulun "gizli müfredatı" ve öğrenme yanılsaması, 2) Eğitimin bir "meta" haline gelmesi ve 3) Illich'in "okulsuzlaşmış" bir topluma dair vizyonu.
2. Gizli Müfredat: Okulun Öğrettiği Asıl Ders
Illich için okulun öğrettiği asıl ders, ders kitaplarındaki içerik (açık müfredat) değil, kurumun yapısının kendisidir (gizli müfredat). Bu gizli müfredat, öğrencilere şunları öğretir:
Pasif Tüketim: Öğrenme, bireyin aktif olarak yaptığı bir eylem değil, bir uzmanın (öğretmen) sunduğu bir "hizmet" veya "ürün" olarak tüketilir.
Hiyerarşi ve Otoriteye Boyun Eğme: Bilgi, otoriteden (öğretmen, bakanlık) gelir ve sorgulanamaz. Bireyin kendi deneyimi ve merakı değersizdir.
Sınıflandırılmayı Kabul Etme: Bireylerin değeri, notlar, sıralamalar ve diplomalar aracılığıyla dışarıdan belirlenir. Bu, toplumsal piramitteki yerlerini içselleştirmelerini sağlar.
Kurumsal Bağımlılık: Illich'e göre okulun en tehlikeli dersi, sadece eğitim için değil, hayatın her alanı (sağlık, ulaşım, eğlence) için kurumsal çözümlere bağımlı olmamız gerektiğidir.
Paulo Freire, okulu bir "bankacı model" olarak eleştirirken onu dönüştürmeyi amaçlar. Illich ise daha ileri giderek, bu "bankanın" kendisinin yıkılması gerektiğini, çünkü sorunun sadece "para yatırma" (bilgi aktarma) yönteminde değil, bilginin paraya (meta) dönüştürülmesinde yattığını savunur.
3. Eğitimin Metalaşması ve Modern Kilise Olarak Okul
Illich, okulu "modern devletin resmi dini" olarak nitelendirir. Bu güçlü metafora göre:
Öğretmenler "rahiplerdir": Bilgiye erişimi kontrol eden ve ritüelleri (sınavlar) yöneten ruhban sınıfıdır.
Diplomalar "kurtuluş belgesidir": Toplumsal hiyerarşide yükselmenin ve "başarılı" bir birey olmanın tek meşru yoludur.
Okul binası "kilisedir": Öğrenmenin sadece bu kutsal mekanda gerçekleşebileceğine inanılır.
Başarısızlık "günahkarlıktır": Sistemde başarısız olanlar (sınıfta kalanlar, okulu terk edenler) "cahil" olarak damgalanır ve bu başarısızlığın sorumlusu sistem değil, bireyin kendisi olarak gösterilir.
Illich'e göre okul, "eğitim" adı altında aslında toplumsal eşitsizlikleri meşrulaştıran bir aygıttır. Yoksullara, başarısızlıklarının kendi yetersizliklerinden kaynaklandığına ve kurtuluşlarının ancak daha fazla "okullaşma" ile mümkün olacağına inandırır. Böylece okul, bir fırsat eşitliği aracı değil, mevcut düzeni koruyan bir "kast sistemi" yaratır.
4. Alternatif: "Okulsuzlaşma" ve Öğrenme Ağları
Illich, "okulsuz toplum" derken bir "öğrenmesiz toplum" kastetmez; tam tersine, gerçek öğrenmenin önündeki en büyük engel olarak gördüğü okul tekelinin kırılmasını savunur. Okulların zorunlu ve merkezi yapısı yerine, "şenlikli" (convivial) ve kullanıcı merkezli "öğrenme ağları" (learning webs) önerir. Bu ağlar dört temel unsurdan oluşur:
Eğitimsel Nesnelere Erişim: Kütüphaneler, laboratuvarlar, müzeler gibi öğrenme kaynaklarının herkese serbestçe açılması.
Beceri Değişimi: Bir beceriyi öğretmek isteyenlerin, onu öğrenmek isteyenlerle buluştuğu sistemler.
Akran Eşleşmesi: Belirli bir konuyu birlikte çalışmak isteyen insanların birbirini bulabileceği ağlar.
Uzmanlara Erişim: Belirli bir alanda uzmanlaşmış kişilerin (Illich onları "eğitimciler" olarak adlandırır) listelendiği ve isteyenlerin onlara danışabildiği serbest bir pazar.
Bu vizyonda öğrenme, bireyin kendi merakı, ihtiyacı ve inisiyatifi doğrultusunda, hayatın doğal akışı içinde gerçekleşen, merkezi olmayan ve özgür bir faaliyettir.
5. Sonuç ve Değerlendirme
Ivan Illich'in "Okulsuz Toplum"u, yazıldığı dönemde olduğu gibi bugün de "ütopik" ve "radikal" olarak nitelendirilmektedir. Modern devletlerin zorunlu eğitimden vazgeçmesi fikri, pratikte karşılık bulmamıştır. Ancak Illich'in eleştirilerinin gücü, önerdiği çözümlerin uygulanabilirliğinden çok, sorduğu sorularda yatmaktadır.
Günümüzde yükselen "ev okulu" (homeschooling), "okulsuz yaşam" (unschooling) hareketleri, açık kaynaklı eğitim materyalleri (OpenCourseWare), kitlesel çevrimiçi açık dersler (MOOCs) ve kişiselleştirilmiş öğrenme teknolojileri, Illich'in merkeziyetçi okul yapısına yönelik eleştirilerinin farklı biçimlerde yankı bulduğunu göstermektedir. "Okulsuz Toplum", bize "eğitim" ile "okullaşma" arasındaki farkı acımasız bir netlikle hatırlatan ve "Neden okula gidiyoruz?" sorusunu sormaya zorlayan, sarsıcı bir felsefi metin olarak önemini korumaktadır.