Puan vermedi·72 syf.··Beğendi
···Okunma: 30 Ekim 2025 00:35 Değerli okurlar, çok severek okuduğum ve uzun zamanda etkisinden çıkamayacağım bu güzel kitabın incelemesini paylaşmak istedim.
Nitekim Bayan Ming'ten öğreneceğim çok şeyler vardı ve bir kısmını alıp hayatıma da koydum.
Bayan Ming bir otelde emizlik görevlisi olarak çalışan sessiz, sakin, bilge, ve yumuşak yüzlü bir kadın. Bir gün iş sebebiyle Çin'e yolu düşen bir Fransızla tanışır ve hikaye o şekilde başlar. Çin'in tek çocuk yasasına göre insanların birden fazla çocuğu olamaz fakat Bayan Ming'in tam on tane çocuğu vardır. (Öyle söyler). Bu hikayeye hiç inanmasa da hikayeyi anlatış biçimi Fransız iş adamını etkiler ve kendini daima onun bilge sohbetleri içinde bulur.
Kitapta Bayan Ming'in çocuklarının her birisi birer simge aslında.
Biri, cesareti
Biri, bilgelik arayışını
Biri, doğaya sevgiyi,
Biri Merakı
Biri sevgiyi.... Temsil ediyor. Kitaba başladığımız andan itibaren aslında bizler de kendimize bir çok şeyi katmaya başlıyoruz.
Öncelikle şunu sorguluyoruz, hakikat acı da olsa acaba ona katlanmaya razı mıyız? Bir yalan hayatımıza incelik katıyorsa o yalandan vazgeçebilir miyiz? İşte Bayan Ming her çocuğunun ona öğrettikleriyle Çin'in dayanılmaz baskısına adeta karşı çıkıyor. Mutlu yaşamaya çalışıyor ve bunu insanlara da bulaştırıyor.
Kitap, hayal gücü ve gerçeklik arasında,
Annelik duygusu ve şefkat duyguları, özgürlük ve düşünce arasında temalar oluşturuyor.
Yazar bize şunu anlatmaya çalışıyor, hayal etmek bir direniş biçimidir aslında. Gerçekliğin bizi ezdiği anlarda, insanın iç sesi, hayal gücü, sevgisi, onun sığınağıdır. Bayan Ming'in hiç olmayan on çocuğu da onun, umudu, inancı ve yaşama sevincidir.
Nitekim kitabın sonunda Fransız iş adamı da etkilenip, onun inancından ve umudundan faydalanıp nihayet gerçekten yaşamaya karar verecektir.
Tavsiye kitabıdır, mutlaka okuyun, okutun.
Kitapla ve sevgiyle kalın.