2025 70. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2025 15:14
Dev bir başucu atlası gibi. Fazla kapsamlı bir kitap , bir oturuşta okunacak değilde , her klinikte konuyu işlerken geri dönüp bakılacak pusula gibi. Dürtüselliği sadece “kontrol edilemeyen davranış” olarak değil; biyolojik, psikolojik ve sosyal- hukuki eksenleri birlikte ele alan bütünlüklü bir çerçeveye oturtuyor. Nörobiyolojide ödül sisteminden başlayıp DEHB, kendine zarar verme davranışı, alışveriş/kumar/oyun gibi bağımlılık örüntüleri, trikotillomani, kleptomani ve aralıklı patlayıcı bozukluk gibi tabloları ayrıntılı vaka özetleri ve literatür referanslarıyla katman katman açıyor. Her bozukluğu sadece tanı düzeyinde değil, biyolojik, ailesel ve sosyal etkenlerle birlikte ele alması kitabı çok katmanlı bir referans kaynağı haline getiriyor Adli psikikiyatri bölümüyle daha da sağlamlaşıyor. Yaş sınırı, cazai ehliyet vs. Bu kitapta en çok ilgimi çeken kısımlardan biri, terapi sürecine dair sunduğu dengeli bakıştı. Her şeyi aynı anda çözmeye çalışmak yerine, bazen yalnızca duygusal dengeyi sağlamakla başlamanın, bazen de kişilik örüntülerine inmenin yeterli olabileceğini hatırlatıyor. Özellikle kriz ve risk yönetimiyle ilgili kısımlar, terapistin hangi durumda nasıl bir müdahale planı oluşturabileceğini çok net bir şekilde çerçeveliyor. Çocuk ve ergenlerle ilgili, gelişimsel bölümler benim için ayrıca değerliydi. Dürtüsel davranışların ya da duygusal iniş çıkışların “geçici bir yaş dönemi özelliği” olarak görülmemesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu davranışlar, çocuğun kimlik gelişiminde ve ilişki kurma biçiminde oldukça belirleyici bir rol oynayabiliyor. Erken dönemde yapılan doğru müdahalelerin, yalnızca belirtileri azaltmakla kalmayıp duygusal olgunlaşmayı da destekleyebildiğini okumak çok besleyiciydi. Dili akademik ama anlaşılır; bölüm geçişleri iyi kurgulanmış. Literatür yoğunluğu yüksek — bu yüzden roman gibi akmıyor ama başvuru kitabı olarak çok güçlü. Ben, not alarak ve bölümler arası köprüler kurarak okuduğumda en yüksek verimi aldım. Çocuk/ ergen ve yetişkin ruh sağlığı alanında çalışan, rehberlik ve ruh sağlığı yüksek lisans öğrencileri , adli boyutla temas eden çalışanlara verimli bir kaynak olabileceğini düşünüyorum.
Psikoloji
DürtüsellikKolektif · Kaknüs Yayınları · 201512 okunma