Eser, Selçuklu-Osmanlı, Türk tahta oymacılık sanatına ait çeşitli bilgiler veriyor. Rahlelerin yapılışı hakkında açıklamalar ve notlar, rahlenin künyesi verilip numaralandırılarak ifade edilmiş. Görseller, kitabın sonunda katalog şeklinde geçiyor. Bendeki 1968 tarihli basım olduğundan görseller siyah beyaz, biraz da tahrif olmuş. Ve fakat ben koleksiyonluk için aldım. Sayın Cevdet Çulpan kitabı kaleme almasının gayesini ön sözde şöyle açıklıyor:
1. Üzerinde muhtelif sanatkarların çeşitli incelikler göstermiş oldukları rahleler; tahta oymacılığı gibi çok geniş bir sanatın önemli kollarından birini teşkil etmekte olduklarından, bunları her devirdeki sanat tarzları bakımından - mümkün olduğu kadar - toplu bir şekilde gözden geçirmek imkanını hazırlamak, dolayısıyla sanat tarihine bu sahada bir hizmette bulunmak,
2. Zamanla bir yandan yıpranan ve sayılan günden güne azalan bu sanat eserlerinin örneklerini, hiç olmazsa, bir kitap halinde tespit etmek,
3. Bilhassa, dedelerimizin ele aldıkları her bir konuda kemale ulaşmak hususunda gösterdikleri titizlik, azim ve iradeyi belirtmek, Türklüğün kökündeki bu yüksek kaliteli yaratıcılık ruh ve enerjisinin daima taze ve zinde tutulması lüzumuna işaret etmek. (Burada rahleler, bu hususta ancak bir misal teşkil etmektedirler)