Evet, herkes okuduysa bişeyler yazabilirim Hatta yakında filmini izleyeceğiz ve bunun için oldukça heyecanlıyım Bu kitabı okurken zaten en baştan sonunu biliyorsun diye düşünüyorum. Hamnet ölecek. Ama seni asıl paramparça eden şey, o noktaya giden yol oluyor…
Bildiğimiz hikaye şu, Shakespeare ve eşi Agnes’in üç çocuğu olur: Susanna, Judith ve Hamnet. İkizlerden Hamnet, çocukken kesin olarak bilinmeyen bir hastalık nedeniyle hayatını kaybeder. Daha sonra babası Shakespeare, onun anısına Hamlet oyununu yazar.
Kitap ise iki ayrı zaman çizgisinde ilerliyor: Biri Hamnet’in ve kardeşlerinin yaşadığı dönemi, diğeri ise Agnes ile Shakespeare’in tanışmasını anlatıyor.
Hikaye, iki çocuğun oyun oynarken Judith’in ateşlenmesiyle başlıyor. Hamnet, ailesini bulmak için evin içinde koşturuyor ama kimse yok.
Çok geçmeden hastalığın veba olduğunu anlıyoruz. Veba süreci öyle sıradan değil; yazar, bu kısmı çok yaratıcı ve farklı anlatıyor.
Ama esas mesele şu: Bu kitap Shakespeare’i hiç adını anmadan anlatıyor. Onu bir baba, bir eş olarak görüyoruz. Agnes ise tüm hikayenin kalbi. Bitkilerle konuşan, sezgileriyle yaşayan ama evin kadını olmaktan fazlası olan bir karakter.
Bu arada yazar diliyle seni resmen acının içinden geçiriyor. Böyle gözyaşı dökmüyorsun belki ama içinden bir şey çözülüyor gibi. Ayrıca adını bile anmadan Shakespeare’i bu kadar etkili anlatmak da büyük iş. Yazardan okuduğum ilk kitap ama son olmayacak.