2025 39. kitabı
Sofie’nin Dünyası, bence kitap okuma alışkanlığı olmayan hatta belki kitaplara hiç ilgisi olmayan birinin bile adını duyduğu, felsefeyle ilgili olduğunu bildiği kült bir kitap. Okumaya başlamadan önce insanın gözünü korkutabilen bu metin aslında hayatın içinde ara ara varoluş sorgulaması yaptığımız anlardaki halimizin yazıya dökülmüş versiyonu gibi. Mesela sen hiç durduk yere “Ben kimim?” diye düşündün mü? Sofie, tam 15 yaşındayken bu soruyla karşılaşıyor işte. Posta kutusunda adının yazılı olduğu bir zarf buluyor. İçinde tek bir cümle: “Kimsin sen?” Ve sonra bir filozofla mektuplaşmaya başlıyor. Ama aslında onunla birlikte biz de başlıyoruz düşünmeye. Yani kitap biraz Sofie’ye yazılmış gibi görünüyor ama aslında bize yazılmış. Bu kitap felsefeyi sıkıcı terimlerle değil, bir çocuğun gözünden anlatıyor. Yeni doğmuş bir bebeğin her şeye şaşırması gibi, yazar da bize “yeniden şaşırmayı” öğretiyor. Çünkü yaş aldıkça her şeye alışıyoruz. Ve alıştıklarımızı sorgulamayı bırakıyoruz. Her yaştan okuyucu için fazlasıyla zihin açıcı. Doğa filozoflarından Sartre’a kadar felsefe tarihini sade ve hikayenin içinde yedirerek anlatıyor. Ve kitap boyunca defalarca dönüp dolaşıyoruz o baştaki soruya: “Kimsin sen?” Felsefeyle yakınlaşmak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken kitaplardan biri. İyi ki 13 yaşımdayken bana da hediye edilmiş
Sofie'nin DünyasıJostein Gaarder · Pan Yayıncılık · 202043,7bin okunma