·240 syf.····Okunma: 01 Kasım 2025 21:27 Bu kitabı okuduktan sonra nereden başlamam gerektiğini bilemedim. Öncelikle çeviride kullanılan “Allah” kelimesi dikkatimi çekti. Hristiyanlık temelli bir eserde “Tanrı” kelimesi yerine “Allah” ifadesinin kullanılması bana akış olarak doğru gelmedi. Çünkü “Allah” İslam’a özgü bir kelime ve kitabın dini bağlamına uymuyor.
Kitabın içeriğine gelirsek, ben bu romanı bir “aşk kitabı” olarak görmüyorum. Sosyal medyada çoğu kişi bu şekilde tanıtsa da, bana göre bu kitapta aşk değil, ahlaki bir sınav anlatılıyor. Félix’in evli bir kadına –Henriette’e– duyduğu aşk beni oldukça rahatsız etti. Kadının evine girip eşiyle dost olması, buna rağmen duygusal olarak Henriette’e yaklaşmaya çalışması bana göre ahlaki olarak kabul edilebilir bir şey değil.
Daha da rahatsız edici olan, kadının bu duygulara mani olmak için kendi öz kızıyla aşık olduğu adamı evlendirmeye çalışmasıydı. Bu bana oldukça yanlış ve karışık bir durum gibi geldi. Duygularına yenilmemek için böyle bir yol seçmesi, hikâyeyi daha da karmaşık hale getirmiş.
Yine de kitabı bitirdiğimde Balzac’ın burada sadece bir yasak aşkı değil, ruhun temizliğiyle arzuların savaşını anlattığını fark ettim. Félix arzularına yenilen bir adam; Henriette ise duygularına rağmen sadakatini korumaya çalışan bir kadın. Bu yönüyle kitap bir vicdan sorgusu niteliğinde.
“Vadideki Zambak” bana göre bir aşk hikâyesinden çok ruh, vicdan ve ahlakın sınırlarını sorgulatan bir eser. Dil olarak güçlü, duygusal olarak çarpıcı ama ahlaki olarak rahatsız edici yönleri de olan bir kitap.