Doktor Ox'un Deneyi –bence– vermeye çalıştığı mesajı anlatmakta başarısız olmuş bir eser... Eğer tabi benim düşündüğüm gibi bir mesaj vermeye çalıştıysa.
Kitabın başında zikredilen hayali kentimizin oldukça yavaş ve monoton bir şekilde yaşamaya alışmış, huzurlu bir kent olduğunu görüyoruz ama ne zaman işin içine "politika" giriyor, işte o zaman işler karışmaya başlıyor.
Aslında benim dikkat ettiğim nokta, hayatını monoton ama huzurlu bir şekilde yaşayan bu kenti çökertmeye başlatan şeyin Doktor Ox'un deneyinden ziyade politikanın kendisinin olmasıydı. Çünkü Doktor Ox, henüz saf oksijeni kente vermeden önce belediye başkanının panik hissetmesine sebebiyet veren şey, Doktor Ox'un politika ile ilgili bir tartışma başlatmış olmasıydı. Zaten saf oksijen kente verildikten sonra ortaya çıkan hararetli tartışmalar sonucunda da politikanın merkeze alındığı gazeteler ve dergiler çıkarılmış, mecliste de ateşli konuşmalar meydana gelmişti. Merak etmeden edemiyor insan; politikanın kendisi midir acaba insanın benliğini tüketen?
Kısa bir kitap olmasına rağmen bitirmem birkaç günümü aldı çünkü olayların nasıl gelişeceğini tahmin etmek güç değildi ve merak hissi içimde yeşermedi. Ben en azından düşündüğüm merkezde ilerlemesini tercih ederdim eserin ama öyle olmadı. Yine de okuyup kendiniz tecrübe edin derim.