Otobiyografik Roman Okumak İsteyenlere
2025 7. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2025 18:50
Paul Auster ’ın okuduğum ilk eseri olduğu için henüz kurgusuyla ve edebiyatıyla tam tanıştım diyemem, ancak otobiyografi tarzında yazdığı bu anı – roman eserinde kalemi ile tanışma şansı yakalamış oldum ve diğer kitaplarını, edebiyatını açıkçası bana merak ettirdi. Kış Günlüğü , yazarın hayatından yola çıkarak yaşadıklarını belirli bir düzen üzerinde romanlaştırması şeklinde yazılmış. Okurken anılar akıcı ve okuyucuyu satırların içine çekecek şekilde kurgulanmış. Bu açıdan gayet başarılı buldum. Yazarın yaşamını, adeta film şeridinden geçer gibi okuyoruz. Onunla beraber çocukluk yaralanmalarını hissediyoruz, öğrenciyken beş parasız kalıyoruz ve her evde başka umutlar besliyoruz. Duygularını edebi bir dille, özellikle otobiyografik roman gibi olan bu eserde oldukça iyi yansıtmıştır. Yazarın bir yazma sırası olduğundan bahsetmiştim. Tabii ki çocukluğundan başlayarak ergenlik, gençlik ve yetişkinlik zamanları gibi kronolojik sıralamaya girmiş. Ancak bir de işlediği temalar ile yazarın bir sıralaması olmuş. Mesela yara izleri teması üzerinden, sırasıyla yara izlerinden oluşan anılarını, sonra taşındığı evlerdeki kapı numaraları üzerinden yaşam sırasını anlatmış ve bu sıralama okuyucuya sabit bir düzen sunmuş kitapta. Bu sebeple Kış Günlüğü , okuyucular için güzel bir otobiyografik roman örneği olabilir. Öte yandan, bazı yerlerde örnekler çok fazla uzatılmış ve bu da bende, özellikle yazar tarafından kitabın bazı kısımlarının uzatılma ihtiyacı giderilmeye çalışılmış gibi geldi. Film sahnesinin anlatıldığı kısım mesela, bu dediğime örnek olabilir. Bazı yerlerin sadece anı detaylarının doldurulması için eklendiği izlenimi uyandırdı bende. Farklı yazarlardan birkaç örnek daha okuyarak, bu kitabı onlarla kıyaslamayı ve daha farklı gözlemlerde bulunmayı istiyorum. Sonrasında belki otobiyografik roman üzerine çapraz okuma listesi de oluşturulabilir Keyifli okumalar dilerim!
Kış GünlüğüPaul Auster · Can Yayınları · 2012835 okunma