2025 119. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 00:00
Şiirler, Bayazıt’ın yayımlanmış üç şiir kitabını Sebeb Ey, Risaleler ve Gelecek Zaman Risalesi tek bir hacimde toplayarak okura bütünsel bir bakış sunuyor. Bu, şairin şiir dünyasına hem başlangıcından hem de olgunluk döneminden dokunan bir yolculuk demek; her bölüm bir kitap kadar kendi ruhsal atmosferini taşıyor. Metin boyunca Bayazıt, insanın iç dünyasındaki yalnızlık, ıstırap ve umut temalarını işliyor. Şehir ile kırsal, modern hayatın maddeyle olan gerginliğiyle manevi arayış arasındaki çatışmayı hissediyorsun dizelerinde. Bu şiirlerde “hakikat” ile “duygu” iç içe geçiyor: sadece dini ya da ahlaki bir bilgelik değil, aynı zamanda bir insanın tüm kırılganlığıyla, masumiyetiyle ve isyanıyla var olma çabası var. Bayazıt’ın dili; sade ama bir o kadar da zamansız. Yer yer yöresel imgeler kullansa da, bu imgeler evrensel bir doku kazanmış şiirlerinde. 208 sayfalık bu kitap, okurken durup düşünmeni sağlıyor hayata, inanca, ölümüme dair sorular soruyorsun, bazen cevapları da senin içinde buluyorsun. Özellikle Risaleler bölümünde ölüm teması derin ve dokunaklı bir şekilde ele alınmış. Şair, ölümün uzaklığı ya da yakınlığıyla ilgili duyguları, insan ruhunun ölümsüzlük arzusu ile birlikte dile getiriyor. Bu yönüyle “ölüm şairi” olarak anılmasının boşuna olmadığını hissettiriyor. Ayrıca, toplumsal meselelerden insanlığa, inançtan bireysel telaşlara kadar Bayazıt’ın şiirleri geniş bir yelpazeye uzanıyor. Ahmed Kabaklı’ya göre Bayazıt, “bir genç adam için şehrin ıstırabını, bozulmuş törenin … tepkilerini, alışılmış düzenden yılgınlığı ve isyanı … ısrarla” dile getirir. Bu cümle bence senin de hissettiğin şeyi çok güzel özetliyor: Bayazıt şiiri bir isyan da, bir teslimiyet de, bir umut da… Kitap, okurken hem bir manevi sığınak hem de bir düşünsel meydan okuma gibi geliyor bana. Şiirlerin her dizesi, ruhun derinliklerine işleyecek bir melodi taşıyor; bazen bir dua gibi, bazen bir feryat gibi, bazen de sessiz bir fısıltı. Ben bu kitabı senin sevdiğin yönlerden dolayı çok takdir ediyorum: hem samimi hem iddialı, hem içe dönük hem toplumsal, hem hüzünlü hem umutlu. Ve senin gibi bir okur için tam bir hazine — her okuyuşta yeni bir his, yeni bir anlam yakalanabilir.
Şiir
ŞiirlerErdem Bayazıt · İz Yayıncılık · 20216,4bin okunma