iyi başlangıç kötü bitiş
2025 6. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 10:58
Kitap bir anti-kahraman kitabı gibi lanse edilmişti fakat yazar anti-kahramanı çok ululadığı için bir kafa karışıklığı oluşuyor. Kitaba ismini veren şibumi felsefesi spiritiüel bir kişisel farkındalık egzersizi gibi bir şey ve başkahramanın bir yeteneği. Kitabın başında karakterin bu felsefe üzerinden olaylara bakış atacağı gibi bir izlenime kapıldım belki de ben yanlış bir beklentiye girdim ama devamı öyle olmadı. Kitapta küresel dünya düzenine göndermeler de var ve katılmamaya gayret göstersem de ırkçı bir kaç söylem de mevcut. Bu dünya düzenini eleştirirken de okur heyecanlanıyor ve ister istemez bir beklentiye giriyor. Bu konunun üzerinde daha derinlemesine gidileceği gibi bir algı oluşuyor. Sonra bu algı da boşa düşüyor. Temelde kitap alt metni olan iyi kurgulanmış bir aksiyon filminin fragmanı gibi duruyor ama okurken özellikle son 100-200 sayfasında yazar sanki anlatacak bir hikayesi kalmadığı için alelade söz öbeklerini yan yana dizmiş gibi olmuş. Özetlemek gerekirse, kitap başta bir felsefe öğretisi, dünya düzenin bileşenlerine (dost&düşma, politika&güç, din&toplum) farklı bir yorum ve insan ama insan üstü özellikleri olan bir kahramanın keyifli bir aksiyon macerası gibi duruyor ama içine girince bazı detaylarda heba edilmiş bir konu olduğunu fark ediyorsunuz. En azından benim yorumum böyle.
ŞibumiTrevanian · E Yayınları · 20249,5bin okunma