“Fısıldayan Hakikat”
2025 94. kitabı
Ah Sesler… Ursula Le Guin’in o dingin görünen, ama insanın içine ağır ağır işleyen, doğuya bakan bir bilgelikle yazdığı romanlardan biri. Hani bazı kitaplar vardır, okursun, sayfa çevirdikçe gözlerin değil de ruhun yürür. İşte o. Sessiz bir dağ geçidi gibi tehlikeyi saklar ama esas gücü o sabırda, o derinliktedir. Ben bu kitabı okurken hep şunu düşündüm ; Güç nedir? Kimin sesi duyulur, kiminki bastırılır? Ve suskunluk her zaman zayıflık mıdır? Burada seslerin olmadığı bir dünyada, içsel seslerin —o kadim sezgi, vicdan, korkuların çırpınışı— daha gür çıktığını hissediyorsun. Le Guin bunu hep yapar; büyüyü gösterirken aslında insanın çıplak tarafını anlatır. Büyüsüz kalmak mı gerçek lanet? Yoksa toplumun sana “bu güç senin değil” diye dayattığı sessizlik mi? Burada travmanın izi çok belirgin. “Konuşamamak”, bir organ eksikliği değil; kimliğe çöken bir gölge. Bu bana oldum olası şu gerçeği hatırlatır: İnsan bazen kelimelerini değil, kelimelerinin yasaklanışını taşır. Ve kitap boyunca büyünün yasaklanışı, aslında insanın kendi doğasını inkar etme çabası. Jung’ın gölgesi misali; Bastırılan güç, dönüp yakar. Ama kabul edilen güç iyileştirir. Protagonist sesini buldukça, aslında hafızasını, tarihini, benliğini buluyor. Bugün dünyada herkesin konuştuğu ama kimsenin bir şey söylemediği bir çağdayız. Le Guin ters köşeden vuruyor: Gerçek ses içerden gelir, dış dünyadan değil. Le Guin’in Taoist damarları kitapta parıldıyor. Hiçbir şey zorlama. Su gibi ak. Adını koyamadığın şey bazen en güçlü olandır. Güç, bağırarak değil, var olarak hissedilir. Kitabın altındaki büyük soru: Bir toplum gerçeği susturursa neye dönüşür? Devletin bilgi üzerindeki tahakkümü… Korkunun eğitim sistemine sinmesi. Büyünün bilime, özgürlüğün kontrolden çıkma ihtimaline kurban edilmesi. Bugün “düşünme, tekrarla” diyen her yapıyla aynı sesleniş, değil mi? Roma’dan modern ideolojilere… Her çağın aynı hikayesi . Bir yerde şu hissi yaşıyorsun: Bilgelik, yüksek sesle konuşmak değil, doğru yerde susmayı bilmektir. Ama suskunluk zorla dayatılıyorsa, o artık erdem değil esarettir. Bu kitabı sevmemek mümkün değil. Çünkü Le Guin okurken insan “ben kimim?” diye kendi omuzlarına yaslanır. Zaten o yüzden seviyoruz onu; gücü, gösterişli ejderhalarda değil, insanın yaralı onurunda arar. Bu roman, benim için fısıltıyla haykıran bir metin. Bizlere sabrı hatırlatır—ama eylemsizliği değil. Gücü öğretir—ama zorbalığı değil. Kişinin kendi içindeki sesi arayışını anlatır. Ve der ki: Bir milletin en büyük büyüsü, özgür düşünmesidir . Bazı sesler konuşmaz, dünyayı değiştirir.
SeslerUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 2008458 okunma