···Okunma: 03 Kasım 2025 19:28 Çok keyif alarak okuduğum bir kitabı paylaşıyorum bugün sizlerle. Çok keyif aldım çünkü bu kitabı okurken hem mitolojiye hem de üniversite yıllarıma geri dönmüş gibi hissettim.
Ben Çanakkale'de İngiliz Dili ve Edebiyatı okudum. Bu sebeple kitapta geçen yerler, o döneme ait çok şey hatırlattı bana. Uzun süredir mitolojiye dair bir şeyler de okumamıştım. Homeros sayesinde o ilgimi de yeniden hissettim diyebilirim.
Kitabın başında Erhat, Çanakkale, Truva ve Anadolu coğrafyasından, bu toprakların tarihsel öneminden bahsediyor. O kısımlar benim için en keyifli bölümlerdi çünkü bildiğim yerlerle ilgili okumak çok hoş ve tanıdık bir yere dönme hissi yarattı.
Azra Erhat, “uygarlığın kökeni Anadolu’dadır” diyor.Bu kitap da tam olarak o sözü yaşatıyor: Anadolu’nun toprağında, taşında, hikâyelerinde saklı olan o uygarlığın yankılarını duyuyorsunuz sayfaları çevirdikçe. Bir yandan da bu toprakların daha yakın sayılabilecek tarihinde yaşananlar ile destanlarda okuduğumuz olaylar arasında benzerlikleri gün yüzüne çıkarıp ilginç bakış açıları da sunuyor.
Orta bölümlerde İlyada ve Odysseia’dan alıntılar, özetler ve karakter analizleri yer alıyor. Başlangıçtaki sohbet havasından sonra bir anda bu eserlerden alıntıları peşpeşe okuyor olmak belki sıkıcı görülebilir ama benim için üniversitede üzerinde bolca konuştuğum bu destanlara yıllar sonra dönmek de çok nostaljik bir deneyimdi.
Azra Erhat’ın dili samimi ve açıklayıcı. Mitolojiyle ilgilenmeyen biri bile bence rahatlıkla okuyabilir ve bu dünyaya bir adım atmış olabilir. Akademik bir hava yok, daha çok okurla sohbet eder gibi anlatıyor insanın gözünü korkutup okuma isteğini kaçırabilecek İlyada ve Odysseai gibi hacimli ve okuması zor olabilecek iki destanı. Böylece benim gibi bu destanlara ve olaylara aşina birinin ilgisini çekebileceği gibi daha önce bu konularda bilgi sahibi olmayan biri için de keyifli ve rahat bir başlangıç olabileceğini düşünüyorum.