2025 42. kitabı
Aydınlanma Çağı Britanyası’nda Büyünün Çöküşü / Michael Hunter Michael Hunter’ın “Aydınlanma Çağı Britanyası’nda Büyünün Çöküşü” eseri,18.yüzyıl İngiltere’sindeki zihinsel devrimin izini sürerek büyüye olan inancın basitçe yok olmasından çok,insanlığın bilinmeyene duyduğu güvenin akla ve bilime bırakılışını merkeze alıyor. Hunter,bu dönemi bir inanç kaybı değil,derin bir düşünce dönüşümü olarak değerlendiriyor,yani insanlar mucizelerle değil,somut kanıtlarla ikna olmaktadır. Bilimsel Devrim’in etkisiyle dünya doğaüstü açıklamalardan arınırken,büyü de bir güç olmaktan çıkıp eğitimsizliğin ve cehaletin bir yansıması olarak görülmeye başlar. Bu gerçek zaferin en önemli hukuki göstergesi de, ”Büyücülük Yasası”nın kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor.Kitap;Aydınlanma Çağının,Orta Çağ’dan kalan büyü ve kehanetlere inanları,artık bir tehdit değil,geçmişin gölgesinde kalmış bir inanç olarak okuruna sunarken,tüm bu sürecin toplumu ikiye böldüğüne de yer veriyor.Şehirlerde akıl ve bilim yükselirken,kırsal kesimin gizliden gizliye doğaüstü olaylara,hayaletlere,perilere,cadılara,“6.his” ve daha bir çok inanca hala tutunanların olduğuna da şahit oluyoruz. Aydınlanma Çağı Britanya’sında Büyünün Çöküşü eseri biz okuruna,insanlığın kendi aklına inanmayı öğrenişini ve bilimin ışığında düşünme cesaretini kazandığını yine aydınlanma çağının tüm sürecini aşamalarla bizlere sunarak paha biçilmez bir düşünme keyfi yaşatıyor. Dönemin önemli düşünürlerinden Wax Weber” ve bir çok araştırmacılara ait bilgi,hikaye ve makaleler eşliğinde; “İlkel” büyünün yerine kabul gören “aklın büyüsünü” keşfetmek isteyen herkese bu eseri keyifle tavsiye ediyorum. The Kitap Yayınları @iremhattat #michaelhunter #aydınlanmaçağıbritanyasındabüyününçöküşü İLKNUR
Aydınlanma Çağı Britanyası’nda Büyünün ÇöküşüMichael Hutter · The Kitap Yayınları · 20233 okunma