2025 140. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2025 14:09
#TatKaçıran #OkudumBitti 𝐘𝐀𝐁𝐀𝐍𝐂𝐈 ~ 𝐀𝐋𝐁𝐄𝐑𝐓 𝐂𝐀𝐌𝐔𝐒 ⛖━━༻༺✤༻༺━━⛖ 1939 yılında Fransa’da son kez halka açık yapılan giotinle idam, dönemin şartlarına uygun olarak kaydedilmiş. Hiç görmüş müydünüz? Sansürlü olarak yayınlanan bu video yine de fevkalade üzücü. İşte bu kitabı bitirdiğimde aklıma gelen tek şey o video oldu. Tepkisiz, duygusuz, ruhsuz, hayata ve yaşamın kurallarına yabancılaşan bir acayip adamın, Meursaul’nın hikayesi insanı o kadar etkiliyor işte. Keder ve korku tohumlarını serpiyor ruhunuza. İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümü tamamen kahramanımızın donuk hayatı ile geçiyor. Öyle ki annesinin ölümü için bile üzülmeyen bir adam Meursault. Hayatın anlamsız olduğunu düşünen, nihilist kahramanımız sanki sadece anlamsızca nefes almaya devam etmek için yaşıyor. Aynı zamanda bu anlamsız hayat kadar ölüm için veya ölünün ardından üzülmeyi de anlamsız buluyor. Bu durum kitapta o kadar incelikli işleniyor ki; söz oyunlarına, olağanüstü tasvirlere veya benzer edebi zenginliklere kapılmadan dümdüz yalın bir şekilde sadece kahramana odaklanarak anlatılıyor. Size düşen ise düşünüp sorgulamak. Kitabın ikinci kısmında ise nispeten daha hareketli günleri okuyoruz. Bir dipnot düşmem gerekirse kitapla ilgili yorum veya bilgi okumadan okumaya başladığım için ters köşe olduğumu itiraf etmeliyim. Çünkü kurgusal açıdan olağanüstü bir boyuta geçti ikinci kısımda. Kitap kelimenin tam anlamıyla hayatı ‘anlamsız’ olarak yorumlayan bir adamın toplumu nasıl rahatsız ettiğini anlatıyor. Kitabın şüphesiz en can alıcı sayfaları mahkeme sayfaları. İşlenen suçtan değil de annesinin ölümüne üzülmemesinden yargılanıyor sanki Meursault. Hatta bu durumu avukatı bile dile getiriyor. Kahramanımızın alışılagelmiş toplum normlarından bağımsız olarak takındığı tutum yargılanır esasında. Çünkü ‘hayatın bir anlamı olmalı’ sorunsalına takılmış bir toplum farklı konuşan, düşünen ve davranan bir ‘yabancı’yı tabi ki dışlar, kabul etmez. Beklentisiz, amaçsız kahramanımız hayatına anlam katmaya çalışan herkes için bir tehdittir aslında. Kitap çok sarsıcı düşündürücü ve trajik bir hikaye. Nihilist dostumuz aslında bizim nelere yabancılaştığımızı da düşündürdü. Toplumsal yargılanma korkusu ile ne kadar kendimiz olabiliyoruz ki sahiden? Varoluşçu felsefenin en önemli ve kült eserlerinden biri olduğunu öğrendiğim bu romanı ciddiyetle okumak lazım. İkinci dünya savaşı sonrası yazılmış eser, yaşam amaçlarını kaybetmiş, savaş yorgunu insanların da bariz bir manifestosu gibi duruyor. Birkaç saatte okunabilecek bu kitabı anlamak ve yorumlamak kim bilir kaç ömre bedeldir?… ⛖━━༻༺✤༻༺━━⛖ 𝐁𝐚𝐬̧𝐤𝐚𝐥𝐚𝐫ı𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐝𝐚𝐡𝐚 𝐞𝐫𝐤𝐞𝐧 𝐨̈𝐥𝐞𝐜𝐞𝐤𝐭𝐢𝐦, 𝐨𝐫𝐚𝐬ı 𝐚̂𝐬̧𝐢𝐤𝐚𝐫𝐝ı. 𝐀𝐦𝐚 𝐡𝐞𝐫𝐤𝐞𝐬𝐢𝐧 𝐛𝐢𝐥𝐝𝐢𝐠̆𝐢 𝐠𝐢𝐛𝐢, 𝐡𝐚𝐲𝐚𝐭 𝐲𝐚𝐬̧𝐚𝐦𝐚𝐲𝐚 𝐝𝐞𝐠̆𝐦𝐞𝐳. #Biblioterapi
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,4bin okunma