·1062 syf.····Okunma: 07 Kasım 2025 11:02 Yıllar önce okuduğumdan çok farklı duygularla okuduğum bir klasikle geldim bugün. Okumasa bile herkesin az çok bildiği bir kitap: Anna Karenina. İlk okuduğum dönem gençtim. Anna’yı gözümde nasıl yüceltmişim, birbirini delice seven iki insanın aşkı bana ne kadar romantik gelmiş. Bugünkü aklımla okuduğumdaysa, öyle mi ya?
Yargılamadan, anlamaya çalışarak okudum. Edebiyatın gücüne, içimizde sakladığımız gölgeleri ortaya çıkarışına izin vererek. Ama yine de dönüp dolaşıp “Kendin ettin kendin buldun, Anna,” dedim. Hem anladım, hem üzüldüm, sanırım sonunda yine yargıladım.
Bu arada romanla birlikte Lev Tolstoy’un biyografisini de okumaya başladım. Tolstoy’un kendi evliliğini, kimlik bunalımını ve içsel sorgulamalarını yazdığı bir romanmış Anna Karenina. Kendi varoluş sancılarını karakterlere bölmüş:
Anna: Tolstoy’un içsel boşluğu
Vronskiy: Gençlik tutkuları
Levin: Olgun benliği
Kiti: Eşi Sophia’nın sabrı
Anna; bana göre zaman zaman çocukça, içgüdüleriyle hareket eden, bencil, şımarık, flörtöz ve duygularının yönlendirdiği bir kadındı. Güzelliği ve çekiciliğiyle herkesin ilgisini üzerine çekerken, yasak bir aşkın peşine düştü ve sonunda toplumun sırt çevirdiği, yavaş yavaş kendi iç karanlığına doğru savrulan bir kadın haline geldi.
Özellikle kocasının ve çocuğunun hâli en çok empati yaptığım bölümlerdi. Genelde kocası okuyucular tarafından eleştirilir ama bana göre iyi bir adamdı, sadece duygularını göstermesi eksikti.
Vronskiy’i ise bu yaşımda hiç sevmedim. Anna, onun için bir tutkuydu; güzel ve ulaşılmaz olanı elde etme arzusu. Anna her şeyi göze alıp ardında bıraktığında, o tutku zaten doğası gereği sönmeye yazgılıydı.
Levin ve Kiti ise bambaşka bir yerde duruyor. Toprağın, emeğin, içtenliğin, ahlaki arayışın temsilcileri. Çok gerçektiler.
Aristokrasi dünyası ise tüm gösterişine rağmen içi boş, zarafet kisvesi altında yapay, çözülmüş ve çürümüş bir topluluk. Hiçbirine ısınamadım.
Anna Karenina aşkın büyüsünden çok bedeliyle ilgiliydi. Ve insan, nereye giderse gitsin, kendisini de beraberinde götürüyor. Karanlık da ışık da kendisinde.
Okuyun. Muazzam bir başyapıt.