2025 32. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2025 13:52
Albert Camus, insanın varoluş mücadelesini en sade ama en derin haliyle anlatan yazarlardan biri. Eserlerinde anlamsızlık, başkaldırı ve insanın yalnızlığı vardır. Sözleriyle değil, sessizliğiyle de düşündürür. Yazdıklarıyla bize hep şunu hatırlatır: Hayat absürttür, ama yine de yaşamaya değer. Kitabın kahramanı Cezayir’de yaşayan Meursault’dur. Karakterimiz her şeye herkese karşı yabancılaşmıştır. Bu yabancılaşma sadece çevresine değil kendisine de yansımaktadır. Duyguları ve eylemlerine bile yabancıdır. Olması gerektiği gibi hissedemez ve davranmaz. Yaşadığı varoluşsal bir vazgeçiştir. Anlam aramaktan, toplumun dayattığı duygulardan, “olması gereken” insan olmaktan bir vazgeçiş. Meursault, annesinin ölümüne bile kayıtsız kalan, duygularını dışa vurmayan bir adamdır. Kitap ilk başta bunu okuyucuya yansıtarak başlamaktadır. “Bugün, annem öldü. Belki de dün, bilmiyorum.” Bir gün bir cinayet işler. Neden yaptığını kendisi bile tam bilmez. Toplumun onu yargılaması, işlediği suçtan çok hayata karşı duyarsız tavrınadır.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137,1bin okunma