"Bir zaman iyilik olarak görünen şey, on yıl sonra kötülük olarak gösteriliyor."
İletişim Yayınları, 2. cilt syf.769·Kitabı okudu
Bay C
"T ü m değerler tersyüz edilemez mi? Belki de kötüdür iyi?" #132424470 –friedrich nietzsche / insanca, pek insanca 1
Bay C
Tamamı; "Ama I. Aleksandr'ın elli yıl önce milletlerin iyiliği konusundaki görüşlerinde yanıldığı kabul edilse bile, elinde olmayarak onu yar­gılayan tarihçinin de aradan zaman geçtiğinden, o dönemde bütün insanlık için iyiliğin ne olduğu konusundaki görüşlerinde hak­sız olabileceğini kabul etmek gerekir. Tarihin gelişimini incelerken her yıl, her yeni yazarla birlikte insanlığın iyiliği konusunda­ki görüşün değiştiğini gördüğümüze göre, böyle bir düşünce yürütmek daha da doğal, hatta zorunludur; çünkü bir zaman iyilik olarak görünen şey, on yıl sonra kötülük olarak gösteriliyor. Bu­nun aksi de oluyor. Yalnız bu kadar da değil, tarihte iyilik ve kötü­lük konusunda aynı çağda birbirine tamamen aykırı görüşler bu­luyoruz. Polanya'ya verilen Anayasa ile Kutsal Antlaşma'yı, bazıla­rı Aleksandr'ın bir başarısı, bazıları ise yerilecek bir davranış ola­rak kabul ederler."
Bugün; kötü, suç veya günah denilen şeylerin hiç biri eskiden öyle görülmezdi. Bunları yaptığın için utanma, bunlar insanca, pek insanca şeyler diyordu Nietzsche abim. Bu yanlarımızı çağdaşlık adı altında gizliyoruz, bastırıyoruz fakat bir yerde patlak veriyor ve ne yazık ki insanlaşıyoruz. işte o an yeniden, gerçek benliğimiz ortaya çıkıyor.
Bay C
Mustafa Kemal Baba Şimdiden keyifli okumalar. Ben de birkaç hafta sonra bir Tan Kızıllığı okuması yapmayı planlıyorum :)