Oblomov İnceleme
2025 17. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2025 16:56
Oblomov, Ivan Gonçarov’un Rus toplumunu ve insan doğasını derinlemesine işlediği bir roman. Kitabı okurken karakterlerle duygusal olarak çok bağlandım. Oblomov’u bazen hayata ittirmek istedim; onun tembelliği ve kararsızlığı içimi burktu. Olga’ya çok üzüldüm ama onun zekâsına ve yaşam enerjisine de imrendim. Ştolts, iyi bir arkadaş ve aktif bir karakter olarak hikâyede önemli bir denge sağlıyor. Kitabın başlarında şunu düşündüm: Niye sadece aşk birini hayata bağlamak için yeterli olabiliyor? İnsan mutlaka bir başkasına mı ihtiyaç duyuyor? Gonçarov, insanın tembelliği ve toplumla ilişkisi üzerine düşündürerek bu soruları okuyucuya bırakıyor. Kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Bu kadar sayfası olması gözünüzü krokutmasın akıp gidiyor. Hayatta bir işe başlamak için motivasyon arayanlar veya bugünün işi yarına bırakanlar bu kitabı mutlaka okumalı. Spoiler! Ştolts’un Olga’yla evlenmesi içime sinmedi Olga ile Ştolts abi kardeş gibilerdi. Romanın sonunda üzüldüm; sonun böyle olacağı baştan belliydi. Oblomov’un aşkının onu hayata bağlamasını ummuştum ama bu maalesef gerçekleşmedi.
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,8bin okunma