Bilimden gelen gücün, temkinli şekilde kullanılması gerekiyor. Bilgiyle inşa edilen sistem kusursuz olabilir, fakat kontrol zayıfsa, istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Kontrolun zaman zaman bilmekten daha üstün olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Buna irade de denilebilir. Kontrolden çıkan güç, güç olmaktan çıkabilir ve her şey tersine dönebilir.
Griffin, rölatif bir kararla elindeki gücü kötüye kullanmak ister. Görünmezliğin formülünü yayımlamak ve bilim dünyası ile paylaşmak yerine, insanoğlunu yönetmek için kullanmayı hedefler. Kendini görünmez yapar ve arkasında hiçbir bilgi bırakmaz. Geri dönüşü olmayan bir yola girer. Çeşitli zorluklardan geçip, sonucun onu tatmin edeceğine inanır. Çıplak şekilde sokaklarda yaşamaya başlar, çünkü üzerine kıyafet giyince kıyafetleri belli olur ve havada asılı duran giysiler insanların korkmasına sebep olur. Bu mücadele bedeninin yorgun düşmesine, beden yorgunluğu ise sağlıklı düşünememesine sebep olur.
Görünmez adam üniversite arkadaşı Kemp’ten yardım ister. Planlarını onunla paylaşıp ona güvenmek ister. Kemp’in fikirleri Griffin’in fikirlerinin antitezidir adeta. Kemp, görünmezliği kötüye kullanmak istemez.
Griffin’in tek başına dünyaya karşı oluşu, (bunun ismi de var kitapta, latincede “contra mundum” dünyaya karşı, herkese karşı demek.) onun sonunu getirir. Direnişi böylece son bulur.