···Okunma: 20 Eylül 2025 00:00 "DİYARIN KIYAMETİ: FİLİN GAZABI
"Zaman öyle zehirli bir iksirdir ki, büyüdüğünüz sürece geçmişi unutmaya başlarsınız yeni hatıralara yer açmak için. Bir zamanlar gördüğünüz ve bildiğinize emin olduğunuz her şey silikleşir. Suyun üstündeki yansımalar gibi bulanık ve dalgalı olmaya başlar anılar kafanızın içinde."
Tarih kitapları hep aynı hikâyeleri mi anlatıyor? Padişahlar, sultanlar, savaşlar ve siyasi entrikalar... Peki ya tarihin sessiz tanıkları? Onların hikâyelerini kim anlatacak?
Tarih, bazen öyle anlar yaşatır ki, o anın içinde kaybolur gideriz. Eser, bizi tam da böyle bir ana, Yıldırım Bayezid ile Timur’un destansı karşılaşmasının yaşandığı o çalkantılı döneme götürüyor. Roman, sadece bir savaşın değil, bir devrin kapanıp yenisinin başladığı, taht kavgalarının, ihanetlerin ve intikam duygularının kol gezdiği bir dönemin hikâyesini anlatıyor.
1402 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nu derinden sarsan Ankara Savaşı ile başlıyor kitabımız. Yıldırım Bayezid esir düşmüş, Osmanlı ordusu darmadağın olmuş, Anadolu’nun dört bir yanı Timur’un ordularıyla yanıp yıkılmaktadır. Yıldırım Bayezid’in ordusu ile Timur’un güçlü askerleri arasında geçen bu savaş, iki hükümdarın, iki farklı dünyanın da çarpışmasıydı. Yazar, bu tarihi olayı âdeta bir sinematik anlatımla işliyor. Savaşın tozunu yutan askerlerin gözlerindeki korkuyu, ihanetin soğuk yüzünü, yağmadan kaçan insanların çaresizliğini hissetmemek mümkün değil okurken satır aralarında. Ancak hikâyenin asıl gücü, savaşın sonrasına odaklanmasında yatıyor: yağmalar, ihanetler, intikam duygusu ve taht kavgalarıyla dolu bir dünyanın içine çekiyor bizi. Yazar, olayları yalnızca tarihsel bir kronoloji olarak değil, iç içe geçmiş insan hikâyeleriyle anlatıyor. Korsanlar, şövalyeler, suikastçılar, yolunu kaybetmiş soylular… Hepsi, tarihin birer figürü olmaktan çıkıp canlı karakterlere dönüşüyor.
Olayların merkezinde sıra dışı bir karakter var: Bir fil.
Fil, sadece fiziksel bir gücü değil; savaşın yıkıcılığının, doğanın saflığının ve insanlığın ikiyüzlülüğünün bir sembolü haline gelir.
Ancak bu romanı özel kılan şey, olayların Osmanlı ordusunun gözünden değil, dünyanın dört bir yanından bu topraklara gelen altı farklı karakterin gözünden anlatılması. Her biri başka bir hayat, başka bir acı ve başka bir amaçla yola çıkmış:
Zaya, Haşhaşilerden eğitim almış bir Tatar kızı. Hem tehlikeli hem büyüleyici — egzotik bir gizemle örülmüş.
Afrid, kuzeyin soğuklarından gelen Norveçli bir savaşçı kadın. Güçlü, dirayetli, başına buyruk... Okurken içinizi ısıtan bir karakter.
Musa, tarihte adı geçen ama hakkında az şey bilinen bir Osmanlı şehzadesi. Gerçekle kurgu arasında salınan, son derece merak uyandırıcı bir figür.
Zoran, bir Sırp devşirmesi. Romanın ters köşe karakterlerinden. Onun hikâyesi öyle bir dönemeç alıyor ki, sayfaları çevirirken şaşkınlıktan gülümsememek elde değil.
Teo, Bizans İstanbul’unu birinci tekil şahıs anlatımıyla yaşatıyor. Onun gözünden o dönemin sokaklarını, kiliselerini, insanlarını okumak romanın atmosferine ayrı bir derinlik katıyor.
Ve sonra geliyor hikâyenin "büyük beyleri":
Stefano – Venedikli bir şövalye. Roman boyunca yaşadığı dönüşüm öyle etkileyici ki, sonunda bambaşka bir adama dönüşüyor.
Giovanni – Korsan, çapkın, baş belası ama aynı zamanda hikâyenin ruhu. Kimi zaman nefret ediyor, kimi zaman hayran kalıyoruz. “Kötü” olmanın bile ne kadar çekici olabileceğini gösteren bir karakter. Onsuz hikâye gerçekten eksik kalırdı.
Bu birbirinden farklı karakterler, yolları kesişene kadar kendi hikâyelerini anlatıyorlar. Romanın çok sesli yapısı sayesinde her bölüm bir başka dünyanın kapısını aralıyor. Farklı kültürler, diller, inançlar ve kaderler; savaşın kaosu içinde aynı topraklarda buluşuyor.
Romanın en dikkat çekici yanlarından biri, sadece savaş meydanlarıyla sınırlı kalmaması. Yazar, bizi 15. yüzyılın başlarına ait geniş bir panoramayla buluşturuyor. Korsanların Akdeniz’deki maceraları, şövalyelerin onur mücadeleleri, suikastçıların gölgelerde dolaşan planları ve yolunu kaybetmiş soyluların trajedileri aynı zamanda Anadolu’nun o dönemki sosyal, kültürel ve siyasi dokusunu da başarıyla yansıtıyor.
Hem iyi bir anlatıcı olduğunu kanıtlıyor hem de bu toprakların tarihine farklı bir pencereden bakmamızı sağlıyor. Onun anlatımı, sadece geçmişi anlatmakla kalmıyor, günümüze dair düşünceler de üretmemizi sağlıyor. Tarihin tekerrür eden doğasını, güç mücadelelerini ve insanın evrensel hikâyelerini sorgulamamıza vesile oluyor.
1402’nin ardından doğan karanlık çağ, aslında insanın içindeki karanlığın bir yansımasıdır.
Herkesin çıkarı uğruna saf değiştirdiği, vicdanların gömüldüğü, hırsın ve intikamın her şeyi yakıp yıktığı bir dönemi anlatıyor.
Tarih meraklıları, destansı anlatılardan hoşlananlar ve insan ruhunun sınırlarını keşfetmek isteyen tüm okurlar için kaçırılmaması gereken bir roman.
Eğer tarihe farklı bir pencereden bakmaya hazırsanız, bu kitap sizin için mükemmel bir başlangıç olacak. Ama hazır olun - sayfaları kapattığınızda, tarihe bakışınız bir daha asla aynı olmayacak.
Kitapla Kalın.