2025 31. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2025 21:40
Duma Adası, Stephen King’in yalnızca korku yazarı olmadığını, insan ruhunun karanlık ve aydınlık yanlarını en incelikli hâliyle işleyebildiğini gösteren romanlarından biri. King, bu kitapta hem okurunu dehşetin kıyısında gezdiriyor hem de iyileşme, yas, yaratıcılık ve kimlik üzerine dokunaklı bir yolculuğa çıkarıyor. Roman bittiğinde insan kendini adeta Duma Adası’nın tuz kokan rüzgârını hâlâ teninde hissediyormuş gibi buluyor. Edgar Freemantle’ın geçirdiği kazadan sonra hayata tutunma çabası, romanın yalnızca bir başlangıç noktası. Asıl yolculuk, sanatın hem sığınak hem de lanet olabileceğini keşfetmesiyle başlıyor. Edgar’ın yaptığı her resimde, adanın görünmeyen bir nefesi, okurun sırtında hafifçe gezinen açıklanamaz bir ürperti var. King, resimlerin içinden taşıp gelen o doğaüstü gücü o kadar ustaca anlatıyor ki, zaman zaman sayfalardan bir şeylerin dışarı sızdığını hissediyorsunuz. Duma Adası’nın kendisi ise yalnızca bir mekân değil, yaşayan ve hatırlayan bir varlık gibi. Gündüzleri huzur vaat eden o tropik güzellik, geceleri tarihin karanlık gölgelerini okurun üzerine salıyor. King, adanın geçmişini açığa çıkarırken hem melankolik hem de ürpertici bir atmosfer kuruyor; her detay, bir sonraki kırılma anına işaret eden ince bir iplik gibi örülmüş. Wireman karakteri de romanın ruhunu taşıyan önemli bir parça. Edgar ile ilişkisi, dostluğun insanı hayatta tutan yanlarını gösteriyor; ama aynı zamanda adanın gölgesinin insanlara nasıl ağır bir tül gibi çöktüğüne de tanıklık ediyoruz. King, kayıplar, hafıza ve kader üzerine öylesine ince dokunuşlar yapıyor ki, roman yalnızca bir korku hikâyesi olmaktan çıkıp duygusal bir deneyime dönüşüyor. Kitabın finaline doğru gerilim dalga dalga yükseliyor; ancak King’in asıl başarısı, okuru yalnızca korkutmak değil, aynı zamanda düşündürmek. Duma Adası okuruna şu soruyu sessizce fısıldıyor: “Yaratıcılık gerçekten bize mi ait, yoksa biz sadece onun kullandığı birer araç mıyız?” Son sayfa kapandığında içte hafif bir ürperti, biraz hüzün ve tuhaf bir hayranlık duygusu kalıyor. Duma Adası, King’in en olgun, en şiirsel ve en sarsıcı eserlerinden biri.
Duma AdasıStephen King · Altın Kitaplar · 2008755 okunma