2025 183. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 22:40
Nietzsche Ağladığında – Irvin D. Yalom Bu kitap, okumaya başladığın anda seni fikirlerin, duyguların ve insan ruhunun en karanlık koridorlarına çeken bir roman. Nietzsche gibi dev bir filozofla, psikanalizin öncülerinden Dr. Breuer’in karşı karşıya getirildiği bu kurgu, aslında tamamen insanın kendi iç çöküşüyle hesaplaşması üzerine. Romanın en etkileyici yanı, felsefenin soğuk keskinliğini psikolojinin duygusal kırılganlığıyla birleştirmesi. Nietzsche’nin varoluş sancıları, Breuer’in orta yaş krizine sıkışmış ruhuyla çarpıştığında ortaya çıkan diyaloglar hem zihni hem kalbi zorlayan bir yoğunluğa sahip. Kimi sayfalarda Nietzsche’nin kelimeleri insanın içine bir bıçak gibi saplanıyor; kimi sayfalarda Breuer’in çaresizliği insana aynayı çeviriyor. Yalom burada aslında şunu yapıyor: İki adamın terapi seansları üzerinden okura kendi içindeki boşluğa bakma cesareti veriyor. Aşk, ego, özgürlük, kader, anlam arayışı, yalnızlık… Hepsi kitapta büyük bir ağırlıkla yer alıyor. Fakat kitabın kusurları da var. Öncelikle, Nietzsche’nin gerçekte böyle bir terapi ilişkisine girmeyeceğini bilen okur için roman zaman zaman “fazla kurmaca” hissi veriyor. Nietzsche’nin dili ve felsefi keskinliği yer yer fazla romansı ve yumuşatılmış gibi durabiliyor. Bu da karakterin gerçek Nietzche’yle birebir uyuşmadığı hissini verebilir. Bir diğer eksik nokta, kitabın bazı bölümlerde gereğinden fazla “didaktik” olması. Yalom bazen hikâye anlatmaktan çok ders vermeye çalışıyormuş gibi hissettiriyor. Özellikle uzun felsefi konuşmalar, romana dinamizm değil ağırlık katıyor; okur kendini ara ara nefes almaya çalışır halde bulabiliyor. Ayrıca, romanın duygusal yoğunluğu yüksek olsa da, yan karakterlerin çoğu yüzeyde kalıyor. Olay örgüsü aslında diyaloglar üzerine kurulu olduğu için, mekân ve atmosfer zayıf kalabiliyor. Ama tüm bu eksikliklere rağmen, “Nietzsche Ağladığında” insanı dönüştüren bir kitap. Nietzsche’nin acıları, Breuer’in zihinsel çöküşü ve Lou Salomé’nin gölgesi altında dönen duygusal gerilim, okuru sürekli bir iç sorgulamaya sürüklüyor. Son sayfalarda oluşan farkındalık, romanın en büyük gücü. Sonuç olarak: Bu roman sadece okunmuyor; eşlik ediliyor. Bir insanın zihniyle ve kalbiyle hesaplaşmasına tanık olmak gibi. Nietzsche’nin acısı, Breuer’in korkuları, Yalom’un psikolojik sezgileri… hepsi bir araya gelip insana şunu söylüyor: “Kendinle yüzleşmek acıtır… ama başka türlü özgürleşemezsin.” Artıları: • Felsefe ve psikolojiyi ustaca birleştirmesi • Sarsıcı diyaloglar ve yoğun içsel sorgulama • Varoluşsal temaların derin işlenişi • Duygusal ve zihinsel dönüşüme kapı açması Eksileri: • Nietzsche karakterinin zaman zaman fazla yumuşatılması • Yer yer didaktik ve ağır ilerleyen bölümler • Kurgu ve gerçeklik arasındaki denge her zaman tutarlı değil • Yan karakterlerin zayıf işlenmesi Kısaca: “Nietzsche Ağladığında, insanın kendine bir kez baktığında artık eskisi gibi kalamayacağını anlatan bir roman. Sarsıcı, yorucu ama çok dönüştürücü.”
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202469,9bin okunma
1 +1'leme
1.191 Gösterim
Her ne kadar didaktik olduğu ve kurgunun yer yer zayıfladığı görüşlerine katılmasam da son derece kapsamlı bir inceleme olmuş. Emeğinize yüreğinize sağlık🙏🏼🙏🏼🙏🏼
Kaleminize, yüreğinize sağlık 🌞🕊️✌️📚☕️🫶
Çok yönlü bir inceleme olmuş, emeğinize sağlık.