2019 6. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2019 20:18
Hani herkesin elinde, kütüphanesinde, dilinde olan bazı kitaplar vardır. Ölmeden önce mutlaka okunmalı denilen kitaplar misali, eğer size bir kitap önerilecekse mutlaka ismi yer alır. İşte 1984 de bu özelliklere sahip, nevi şahsına münhasır ancak benim için her zaman Hayvan Çiftliği'nden sonra gelecek o kitaptır. George Orwell'ın kitaplarında genel olarak sistem eleştirisi karşımıza çıkar; 1984 de distopik bir tarzda kaleme alınmış ve sadece çağının değil ileri görüşlülük gösterilerek günümüzün de eleştirilmesini sağlamış bir yapıt. Hepimizin başına mutlaka gelmiştir, telefonumuzun yanında ne konuşsak birkaç gün sonra onunla ilgili ya reels çıkar karşımıza ya da reklamlar. Dolayısıyla da ortak bir kuşkuya kapılırız ister istemez: Dinleniyor muyum? Sadece dinlemekle de yetmiyor; günümüz teknolojileri sayesinde izleniyor, takip ediliyor ve bunları yadırgamıyoruz. Henüz bunların tohumları dahi atılmadan önce ise yaşayacağımızı hisseden biri vardı: George Orwell. Orwell'ın, henüz 1949 yılında yayımladığı romanında iktidar tarafından kıskaca alınmış ve adım adım izlenen insanlığın hikâyesi vardır. Evlerin içine konan ekranlar üzerinden insanların her hareketi saniye saniye takip edilmektedir, hatta sadece takip etmekle kalmayıp neler yapmaları gerektiği de sürekli onlara dikte ile bildirilmektedir. İktidarın başı sayılan Büyük Birader'in sorgulanması, eleştirilmesi, karşı çıkılması kesinlikle yasaktır. Yasaklar sadece bununla da kalmaz. Aşk yasak, sevgi yasak, barış da yasaktır. Yani anlayacağınız; "Sana düşman, bana düşman, düşünen insana düşman. Vatan ki, bu insanların evidir. Sevgilim, onlar vatana düşman." Peki, bu girdapta bir gedik açılabilir mi, bir gün herkes yenilir mi? Zihin her şeyiyle kontrol altına alınıp, insan aklı sonsuza kadar bastırılabilir mi? Bunu kitabı okuyarak, hayatı da sanırım yaşayarak öğreneceğiz. Bence kitabın herkes tarafından bu kadar okunması ve ilgi çekici olmasının nedeni de içinde bulunduğumuz dünyanın birer yansıtıcısı olmasıl. Lakin unutulmamalı ki bu roman 1948'de yani henüz daha günümüz teknolojileri bu kadar ilerlemeden çok daha önce distopik bir dünya olarak yaratıldı. Orwell'ın eleştirdiği o distopik dünyayı bugün yaşıyor olmamız ileri görüşlülüğü ve bizim ne kadar korkunç bir dönemde yaşadığımızın en büyük kanıtı. Başarılı bir siyaset eleştirisi olan bu kitabı okumanızı ben de tavsiye ederim ancak siz beni dinleyin ve aynı yazardan önce mutlaka Hayvan Çiftliği'ni okuyun. Çünkü, "Bütün hayvanlar eşittir ama bazıları daha eşittir." :)
Edebiyat & Roman
1984George Orwell · Can Yayınları · 2023200,1bin okunma