Şanslı Hobbitimiz Bilbo Baggins ve 13 cücemizin macerası
2025 5. kitabı
JRR Tolkien'in yazdığı ve Yüzüklerin Efendisi’nin yaklaşık 60 yıl öncesini anlatan bu esere birazcık değinecek olursam şu cümlelere yer vermek yanlış olmaz sanırım. Hikâye, konforuna düşkün, sıradan bir hobbit olan Bilbo Baggins’in, büyücü Gandalf ve 13 cüce tarafından isteksizce bir maceraya sürüklenmesiyle başlar. Bu yolculuk, aslında Bilbo’nun kendi iç dünyasına yaptığı bir dönüşüm yoludur. Romanın temel çatısı, “kahramanın yolculuğu” modelinin sade ama etkileyici bir uygulamasıdır. Bilbo, ilk başta macera fikrine bile tahammül edemezken; trolller, goblinler, dev örümcekler ve ejderha Smaug gibi tehlikeleri zekâsıyla aşarak, grubu birçok kez kurtaran gizli bir lider hâline gelir. Özellikle Gollum ile yaptığı bilmece düellosu ve burada Tek Yüzük’ü bulması, hem hikâyenin en güçlü sahnelerinden biridir hem de sonraki eserlerin kaderini belirler. Cücelerin Erebor’u (Orta Dünya evreninde bir cüce devleti) geri alma arzusu, eserin merkezinde yer alan hırs, miras, güç ve gurur gibi temaları taşır. Thorin Meşekalkan’ın altın hırsıyla yavaş yavaş yozlaşması, Smaug’un kibriyle benzerlik oluşturur ve Tolkien’in “güç insanı çürütür” yaklaşımını destekler. Tüm bu açgözlülüğe karşı Bilbo ise ahlaki duruşuyla öne çıkar; hazineden etkilenmez, barış uğruna Arkentaşı'nı teslim eder ve olayların tırmanışını durdurmaya çalışır. Kitabın doruk noktası olan Beş Ordular Savaşı, güç çatışmalarını sona erdirirken; Thorin’in ölümü ve Bilbo’yla barışması hikâyeye trajik bir derinlik katar. Bilbo’nun Shire’a dönüşü ise Gandalf ve Beorn önderliğinde Eve döner ama artık eskisi gibi biri değildir. Daha bilge, daha cesur, daha özgürdür. Buna rağmen hobbitler onun değişimini garipser; bu da eserin ana mesajlarından birini gösterir: Gerçek değişim, çoğu zaman başkaları tarafından anlaşılmaz. Sonuç olarak Hobbit, sade bir macera öyküsünden çok daha fazlasıdır: Büyümeden, cesaretten, etik seçimlerden ve insan (ya da hobbit) ruhunun sınandığı içsel bir yolculuktan oluşan, modern fantastik edebiyatın mihenk taşıdır.
Edebiyat & Roman
HobbitJ. R. R. Tolkien · İthaki Yayınları · 202317,2bin okunma