8- Elizabeth Wurtzel – Prozac Toplumu
Elizabeth Wurtzel’ın Prozac Toplumu yalnızca bir depresyon anlatısı değil; modern dünyanın ruh hâlini kaybetmiş bir kuşağın portresi. Bir bireyin çöküşünü okurken aslında bir dönemin, bir kültürün, bir toplumun çöküşünü görüyoruz. Wurtzel, kendi acısını anlatırken bunu kişisel bir itiraf gibi değil, bir çağın semptomu gibi sunuyor. Kitabın gücü de burada: acı bireysel ama bağlamı kolektif.
1990’ların Amerika’sı, üst üste gelen ekonomik dönüşümler, neoliberal vaatler, başarı kültü, özgürlük söylemi ve bunların gölgesinde büyüyen sessiz bir kırılganlık… Prozac yalnızca bir antidepresan değil; bir yaşam tarzı, bir ideoloji, hatta bir kimlik biçimi hâline gelmişti. Wurtzel bunu içtenlikle gösteriyor: İlaç sadece kimyasal değil, kültürel bir olaydır. Depresyonu tedavi etmez; depresyonun görünümünü düzenler. Acıyı ortadan kaldırmaz; acının toplumsal kabulünde yeni bir estetik yaratır.
Wurtzel’ın anlatısı bu yüzden çifte bir ışık taşır: Hem içeriden hem dışarıdan. İçeriden konuşur çünkü yaşadığı depresyonun ezici ağırlığını biliyordur. Dışarıdan konuşur çünkü bu ağırlığın toplum tarafından nasıl üretildiğini ve nasıl tüketildiğini fark eder. Tam bu noktada, depresyonun yalnızca biyolojik bir mesele değil, aynı zamanda kültürel bir hikâye olduğunu hatırlatır.
Kitap boyunca dile gelen hislerin bir başka gücü, tamamen kontrol edilemez oluşudur. Wurtzel çoğu zaman kendi acısının bile ona ait olmadığını söyler. Depresyonun “benliği ele geçirmesi”, modern insanın en temel kırılganlıklarından birine işaret eder: kendine yabancılaşma. Kendi kendinin tanığı olmaktan çıkmak, kendi kaderine bile seyirci kalmak. Wurtzel, insanın kendi ruh hâlinin sahibi olamamasını acı veren bir açıklıkla yazıyor.
Bir yandan da kitabın sesinde güçlü bir öfke vardır. Bu öfke, bireyin kendi yaşadığı kırılmadan çok, toplumun depresyonu nasıl romantize ettiğine yönelir. 90’ların “melankolik estetik” dönemi… Pop kültürün acıyı bir imaj hâline getirmesi… Wurtzel depresyonu estetize eden bu bakışa sert bir karşı çıkış sunar. Çünkü onun yaşadığı şey bir poz değil, bir çöküştür. Bir “ruhsal hava durumuna” indirgenemeyecek kadar derin ve yıkıcıdır.
Prozac Toplumu, depresyonun nasıl bir “ürün” hâline geldiğini de anlatır. İlaç şirketlerinin agresif reklamlarıyla büyüyen bir umut ekonomisi, psikiyatri kliniğinden çok bir market rafını andıran tedavi stratejileri, hastalığın biyolojiye indirgenmesi… Kitap, bu indirgeme biçimini açıkça eleştirir. Çünkü depresyon, yalnızca serotonin eksikliği değil; sevgisiz çocuklukların, kırık ailelerin, görünmez yalnızlıkların, hayal kırıklığının ve bir kuşağın taşıdığı tükenmişlik yükünün birleşimidir.
Wurtzel’ın öfkesi burada en haklı hâlini bulur:
“İnsanı sadece bir kimyasal denklem gibi görmek, onun acısını susturmak için yeterli değildir.”
Bu cümle, kitabın bütün arka planını taşıyan büyük bir eleştiriyi özetler: Psikiyatri kültürü, acıyı ölçmek ister, sınıflandırmak ister, yönetmek ister — ama acının insanı nasıl dönüştürdüğünü çoğu zaman anlamaz.
Wurtzel’ın anlatısı bu anlamda, tıbbın göremediği yaraları görünür kılma çabasıdır. Depresyonun tıbbileştirilmesine karşı çıkmaz; ama duygulanımın yalnızca biyolojik bir meselemiş gibi sunulmasına itiraz eder. Çünkü onun yaşadığı depresyon, yalnızca bir bozukluk değil, bir hikâyedir. Ailesiyle kuramadığı bağlar, ilişkilerinin sarsaklığı, kendi kendini suçlama döngüsü… Ve bütün bunların ortasında, dünyayla bağlantısını kaybetmiş bir genç kadın.
Wurtzel’ın cümlelerinin gücü, acıyı doğrudan yazmasından gelir. Okur, depresyonun “karanlık bir oda” değil, “hiç bitmeyen bir yankı” olduğunu görür. Her ses, biraz daha boğuk gelir. Her renk, biraz daha silik. Depresyonun estetiği değil; depresyonun duyusal gerçekliği anlatılır.
Kitabın bir diğer sert tarafı, toplumsal beklentilerle kişisel kırılganlık arasındaki çatışmayı göstermesidir. Wurtzel çok çalışması, başarılı olması, güçlü görünmesi gerektiği öğretilerek büyür. Fakat bu güç talebi, onun iç dünyasını adım adım parçalar. Bu açıdan kitabı, Byung-Chul Han’ın başarı toplumu eleştirisiyle yan yana okumak bile mümkündür. Han’ın “pozitiflik şiddeti” dediği şey, burada bireyin ruhsal sınırlarını eriten bir baskı olarak karşımıza çıkar.
Wurtzel’ın en büyük sorusu ise şudur:
Depresyon, insanın neresinde başlar?
Kanda mı, çocuklukta mı, ailede mi, toplumda mı?
Belki hepsinde. Belki hiçbirinde.
Bu sorunun kesin bir cevabı yoktur ama kitap, cevabın kendisini aramanın iyileştirici yönlerine işaret eder. İnsanın kendi iç karanlığını tanıması, bazen en büyük adım olabilir. Çünkü görmediğimiz şeyi dönüştüremeyiz. Wurtzel’ın yazısı da tam olarak bunu yapar: kendine bakar, kaçmadan. Kendi karanlığının içine girer ve orada bir dil bulmaya çalışır.
Prozac Toplumu, depresyonun “moda” hâline geldiği bir dönemde yazılmış olsa da bugün daha da günceldir. Çünkü modern yaşam hâlâ aynı baskıyı üretmeye devam ediyor: sürekli üstün olma baskısı, sürekli yetme baskısı, sürekli mutlu olma baskısı… Bu baskı, benliğin taşıyamayacağı bir yük hâline gelir. Wurtzel’ın hikâyesi, bu yükün nasıl bir iç kırılmaya dönüştüğünü gösterir.
Sonuçta bu kitap, bir iyileşme hikâyesi değildir; bir yüzleşme hikâyesidir.
Bir bireyin çöküşünü okurken, acının toplumsal üretimini fark ederiz.
Bir genç kadının kırılmışlığını okurken, çağın kırılmış ruhunu görürüz.
Wurtzel’ın yazısı hâlâ bu yüzden sarsıcı:
Depresyonu bir istatistikten, bir tanı kategorisinden ya da bir ilaç reklamından kurtarıp yeniden insana çeviriyor.
Acıyı estetize etmiyor; acının sesini geri veriyor.
Ve belki de en önemlisi: depresyonun bir zayıflık değil, bir insanlık hâli olduğunu hatırlatıyor.
–Çağrı ÖZPOLAT, Bibliyosmia, 19.11.2025