Hz.Peygamber özlemini duyduğu dünyayı Adiy bin Hatem’e “Kadınların Hire’den tek başına Mekke’ye kadar yolculuk yapacağı bir dünya” olarak anlatmıştı.
(Fıkıh sonradan çıkan bir kavram olup bir çok kimse tarafından din olarak algılanmıştır.Fıkıh şahıs yorumudur.Yüzlerce fıkıh görüşü vardır.Arap toplumunda küçük kızını başkasına verip onun küçük kızını kendine gelin etmek yaygındı.Kadının pek değeri yoktu.Müslüman olduktan sonrada Arap toplumu bu değiş tokuş ile küçük kızlar ile ilişki kurmak için evliliği devam ettirdi.Peygamberi bir devrimci değil ıslahat eden kimse olarak görmek gerekir.Arap örfü gene devam etti.Hz.Ayşe yolculukta devesinden inip insanlardan uzağa tuvalet ihtiyacı için gider,döndüğünde kervan gitmiş,çölde yalnız kalmıştır.Sonradan gelen bir sahabe onu devesine bindirip kendisi yaya olarak Medine’ye girince bunlar fuhuş yapmaktan dönüyorlar diye dedikodu çıkacaktır.Peygamber hz.Ayşe’yi babasının evine gönderecek,Ayşe çok kırılacaktır.Ayşe fuhuş yaptı diye sahabe arasında dedikodusu olacaktır.Ayşe masumdur temizdir ayeti inince dedikodu bitecek peygamber Ayşe’yi evine alacaktır.Peygamber hatası sebebiyle belkide ondan özür dilememiştir.Geçmiş fıkıh ile yaşanamaz.Din değil çünkü!…O zaman başka, bu zaman başka zamanın tekamülüne uymak gerekir.Bugün ben geçmiş zamana göre yaşarım diyen kadınların akıl sağlığını sorgulamak gerekir.)Peygamber istemesine rağmen bir çok şeyi değiştirememiştir.