Samipaşazade Sezai’nin 1889 yılında yayımlanan Sergüzeşt adlı eseri, Türk edebiyatında hem romantizmden realizme geçiş sürecinin önemli örneklerinden biri olarak hem de kölelik/cariyelik kurumunu eleştiren erken dönem toplumsal roman niteliğiyle dikkat çekiyor. Roman, Dilber adlı Kafkas kökenli bir cariyenin yaşamını merkeze alarak dönemin sosyo-kültürel yapısını, bireyin toplum içindeki konumunu ve hiyerarşik ilişkilerin doğurduğu trajedileri gözler önüne seriyor.
Romanın temel süreci, esaret ve özgürlük karşıtlığı üzerinde şekillenir. Dilber’in bir “meta” olarak alınıp satılması, Osmanlı toplumunda cariyeliğin sıradan ve meşru görülüşünü eleştirel bir perspektifle yansıtır. Yazar, bu düzeni doğrudan ideolojik söylemlerle sorgulamaz; ancak olay örgüsü boyunca Dilber’in maruz kaldığı fiziksel ve duygusal şiddet, sistemin insan onurunu nasıl hiçe saydığını okura hissettirir.
Dilber yalnızca bir mağdur figürü değildir; duyan, seven, özleyen ve bilinçli tercihler yapabilen bir birey olarak çizilmiştir. Yazar, Dilber’i idealize etmeden, fakat duygusal duyarlılıklarını öne çıkararak, okuyucu ile empati kurdurmayı başarmıştır.
Dilber'e aşık olan Celal Bey ise bireysel doğruları ile sosyal baskılar arasındaki çatışmayı temsil eder. Dilber’e duyduğu sevgi, sınıf farkının ve geleneksel normların yarattığı duvarlara çarpar. Celal’in irade noksanlığı, romanın trajik sonucunu belirleyen temel değişkenlerden biridir. Bu durum, yazarın mesajını güçlendirir: Bireysel iyilik, kurumsallaşmış kötülük karşısında çoğu zaman yetersiz kalır.
Sergüzeşt, Türk romanında hem edebi hem toplumsal bakımdan dönüm noktası niteliği taşır.
Yalnızca Tanzimat döneminin değil, bütün Türk roman tarihinin önemli yapıtları arasında yer almaktadır.
Ayrıca romandaki karakterlerden biri olan Cevher'e ise ayrı parantez açmak istiyorum. Dilber'e olan aşkının uğruna, onun özgürlüğü için ölümü göze alması saf aşkın emsali olarak gösterilebilir.
Keyifle okumanız dileğiyle... SergüzeştSamipaşazade Sezai