Kuyucaklı Yusuf
2025 40. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2025 11:30
Kuyucaklı Yusuf, saf ve doğal olanı temsil eder. Ailesinin katledilmesiyle birlikte içine kapanan bu yalnız çocuk, Kaymakam Selahattin Bey tarafından evlat edinilerek köylü-şehirli, doğal-yapay yaşamın tam ortasına bırakılır. Yusuf, kasabanın ikiyüzlülüğünü, çıkarcılığını ve ahlaki çöküntüsünü gördükçe onlara yabancılaşır. Onun içine kapanıklığı, aslında bu kirli düzene karşı bilinçsizce gösterdiği bir direniştir. Kaymakamlık konutundaki karmaşık ve yozlaşmış (Şahinde Hanım ve Kaymakamın zaafları) aile yapısını dahi sert ve katı bir tavırla reddeder. Beni en çok etkileyen kısım, Yusuf’un tepkileri olmuştur. Zira Yusuf’un tepkileri, mantık süzgecinden geçmiş sosyal kurallara değil, doğrudan içgüdüsel adalet duygusuna dayanır. O, adaleti sağlayacak kurumların (Kaymakamlık, jandarma) yozlaştığını gördükçe, adaleti kendi elleriyle, ham ve ilkel bir güçle sağlamaya yönelir. Bu, onun saf bir ruhun son çırpınışları olarak da okunabilir. Sabahattin Ali, erken Cumhuriyet döneminin taşra gerçeğine keskin bir ayna tutar. Roman, bireysel bir hikâyeden çıkıp bir dönemin sosyal anatomisini sunar. Romanda, keskin sınırlarla ayrılmış iki yapı vardır: Bürokrasi/Eşraf (güçlü ve zenginler) ve Ezilen Halk (Yusuf, Muazzez bir kurban olarak). Şakir Bey gibi karakterler, paranın ve gücün; hukukun ve ahlakın önüne nasıl geçtiğini gösterir. Bu durum, halkın adalet mekanizmalarına olan güvenini sarsar. Kaymakam Selahattin Bey, iyi niyetli olmasına rağmen, eşinin zaafları ve kasabanın baskısı karşısında iradesiz kalır. Onun bu çaresizliği, gücü elinde tutanların bile yozlaşmaya ne kadar kolay teslim olabileceğini gösterir ve Yusuf’un yalnızlığını daha da derinleştirir. Muazzez’in trajedisi, ataerkil toplumun ve ekonomik çıkarların kadınları nasıl bir eşya gibi alınıp satabileceğini, bir kurban konumuna itebileceğini en acı haliyle sergiler. Muazzez, Yusuf’a olan aşkına rağmen bu toplumsal çarkın altında ezilir. Roman toplumcu gerçekçilikten beslenir. Yazar, sade ve gerçekçi diliyle bu toplumsal çürümeyi adeta bir belgesel titizliğiyle gözler önüne serer. Yusuf'un Muazzez'le birlikte kurduğu o küçücük mutluluk adası, kasabanın bataklığı tarafından er ya da geç yutulmaya mahkûmdur. Romanın, Yusuf’un elinde avucunda kalan tek masumiyeti (Muazzez’i) de kaybettikten sonra atını dağlara doğru sürmesiyle bitmesi, onun topluma karşı verdiği mücadelenin nihai sonucudur: doğal ve saf olan, yapay ve yozlaşmış olana yenilmiştir. Bu eser, sadece sevdiklerini kaybetmiş bir adamın öyküsü değil; aynı zamanda 80 yıl önce Anadolu’da başlayan ve bugün dahi geçerliliğini koruyan, adalet arayışındaki insanın onurlu çığlığıdır.Beni etkileyen bu derinlik, tam olarak kendi içimizdeki adalet ve onur duygusunun, dışımızdaki çürümüş düzene karşı verdiği mücadelenin yansımasıdır.
Alıntı
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,5bin okunma