“İnsanoğlu işte, bugün var, yarın yok!”
2024 38. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2024 00:00
Herkese merhaba sevgili kitap dostlarım. Bugün de uzun zaman önce okuduğum bir kitabın incelemesiyle geldim. Natüralizm akımının öncüsü olan Fransız yazar Emile Zola’nın ölüm kavramını farklı metaforlarla işlediği eseridir Nasıl Ölünür. Kitabın içerisinde aristokrat, burjuva, esnaf, işçi ve köylü bir çocuk olmak üzere toplamda beş kişinin gözünden beş farklı hikâye yer almakta. Bu karakterler yaşadıkları ölüm sürecini anlatırken fazlasıyla etkilendim. Mesela, küçük bir çocuk olan Charlot, ölürken yalnızdı; Adele ve eşi birbirlerini çok sevseler de Adele ölünce yanında eşi yoktu veya Bayan Guerard etrafında çocukları olmasına rağmen çocuklarının bütün servetini yiyip bitireceğini düşünerek can verdi. Belki bizler de öyle olacağız. Yalnız öleceğiz ve etrafımızda sevdiklerimiz olmayacak… Kendisi kısacık bir kitap olsa da, etkisi büyüktü benim için. Kitabı okuyup bitirdikten sonra hayatı tekrar sorgulamaya başladığımı belirtmeliyim. Sizlere tavsiyemdir; okuyun, okutun.
Nasıl ÖlünürEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202424,4bin okunma