2025 58. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 18:20
Bitti. Bugünün Saraylısı ben çocukken 1985 TRTde TV dizisi olarak oynadığında aklımda kalmıştı. Ahmet Mekin ve Sema Yunak baş oynculardı. O zaman tek kanal trt siyah beyaz televizyon ama inanın şimdinin bin kanalına ve en teknolojik LCD lerine değişmem.. Bugünün Saraylısı etkileyici, sürükleyici, anlaşılır akıcı bir Edebiyat diliyle yazılmış bir roman. Okuyucusunu yormuyor.. Refik Halid Karay olunca tabiikide… Aynı zamanda bence psikolojik bir roman. Bu benim fikrim. İnsan aklının, ruhunun, hislerinin, zaafının, ahlakın nasıl içimizde çatışacağını, toplumda ayıp, günah, yakışıksız, ahlaksız gördüğümüz şeylerin nasıl aklımızın biryerlerinden geçiverdiğini anlatan bir roman. Kadın-Erkek ilişkisi konulu. Aşırı derecede güzel bir kız olan Ayşen’in bir Anadolu kasabasından uzak akrabası olan ve dayı dediği Ata efendinin yanına gelmesi, İstanbuldaki bütün nüfuzlu ve zengin işadamlarını, diplomatlarını, subaylarını güzelliğiyle büyülemesi, hepsine ayrı ayrı umut verip dalga geçmesi en sonunda Mısırlı çok zengin bir paşayla evlenip Mısıra gitmesi konu ediliyor. Bugünün Saraylısı na kendimce tüm romanı kapsayacak anafikir alıntıyla veda ediyorum. “Hani, ilk günü otomobilin kapı tarafına büzülerek dimdik, acemi ve ürkek, yarı ayakta duran Ayşen nerede? “İsterseniz “Ayşe” olurum diyen gözleri dolan Düzceli kız gitmiş, yerine bu gelmiş . Bu? Rüştü’yü, Faruk Senai’yi, Mister Thomas’ı milyonerleri emir kulu vaziyetine sokan şu durgun, duygusuz fettan… Bugünün Saraylısı Refik Halid Karay sayfa 142, İnkılâp Kitabevi.
Bugünün SaraylısıRefik Halid Karay · İnkılap Yayınevi · 32024833 okunma