Kızıl
2025 107. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2025 00:00
18 yaşındaki, tıp öğrencisi Bertold Berger, ailesinden ve arkadaşlarından ayrılarak Viyana'ya okumaya gider. İşte bu öyküde de Bertold Berger'in Viyana’da yaşadığı yalnızlık, yabancılaşma ve umut arayışıyla verdiği içsel mücadele anlatılıyor.  Berger, Schramek adında sosyalleşmiş ve  kendine biraz daha emin bir arkadaşıyla bağlantı kuruyor. Schramek’in hayatına dair yönleri keşfederken, aynı zamanda kendi içindeki çekingenliği ve güvensizliğini de sorguluyor. Özellikle Berger’in, Schramek’in evinde tanıştığı Karla ile kurduğu bağ ve “kızıl hastalığı” taşıyan genç kızla ilişkisi, onun dünyasında hem bir umut ışığı hem de bir sorumluluk duygusu yaratıyor. Zweig, Berger’in kalp çarpıntılarını, tedirginliğini, o gençlik heyecanını öyle incelikle aktarıyor ki, okuyucu ister istemez Berger’in yanına oturup onunla birlikte düşünüyor gibi hissediyor... Kitap tam bir Zweig klasiği... Stefan Zweig yine insan ruhunun en ince yerlerine dokunmayı başarıyor. Yani kitabın yazarını bilmeden okursanız, içinizden, "bu kitabın yazarı kesin Stefan Zweig'dır" dersiniz. Kitabın anlatımı çok içten ve melankolik; kitabı beğendim ama yazarın diğer kitaplarının yanında sanki biraz zayıf kalmış gibi geldi bana... Yine de kitap kötü değil; aksine, sıkılmadan okunacak bir kitap. (Bu arada kitapla ilgili beni rahatsız eden bir şey oldu ama spoiler olur mu olmaz mı bilemediğim için yazmak istemedim.)
Alıntı
KızılStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202236,9bin okunma