2025 24. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2025 01:31
Serinin son kitabı olan Dura Mater 'da olaylar aynı hız ile devam ederek başlamıştır. Beynin katmanlarından oluşan pia, arachnoid ve dura bölümleri ile ilgili özellikleri çok güzel bir şekilde vurgulamıştır. Olayların ve düğümleri çözüleceği kitap olarak başlamıştır ancak kitabın sonunda çoğu soru cevapsız kalmıştır. Özellikle Neondaki ekibin Neo'nun çocuklarını korumak amaçlı yola çıktığı ama Alef'i koruyamamaları oldukça anlamsız olmuştur. Diğer yandan Meryam'n kurtuluşunun son bölüme bırakılması ve çok basit bir şekilde kurtulması hayal kırıklığı olmuştur. Diğer yandan Tesla'nın neden tekerlekli sandalye ile felç olarak son bölümde karşımıza çıkması cevapsız kalmıştır. Diğer yandan hayal dünyası ile gerçeğin nerede ayrıldığı açık ve net bir şekilde vurgulamamıştır. Yazarın ilk iki kitabı harikaydı son iki kitapta her bölümde düğüm çözülecek diye beklerken daha farklı konulara el atılıp sürecin uzatılması okuyucuda sıkılmaya yol açmıştır. Örneğin Otto nereden ve niçin kitaba dahil edilmiştir bilemiyoruz. Kitapta eÜtopya adında bir sistem var, bu sisteme girmek için gerçekte bedenin uyutuluyor ve beynine belirli sinyaller verilerek senin görmek istediğin dünya oluşturuluyor. Kafanda yaşadığın bu dünya aslında sana oldukça gerçekçi geliyor, çünkü iraden serbest. Sadece yaşayacağın olaylar, ortam kurgulanıyor. Beyin bir kara kutunun içinde, gözümüzün algıladığı sinyaller beynimizde işleniyor. Düşünsenize sadece sinyallerle yaşıyoruz, öğreniyoruz. Ya gerçekte böyle bir dünya yoksa, ya biz uzayın en karanlık köşesinde sadece beynine sinyaller giden bir kaç insansak. Ya da sadece sen varsan ve tüm her şey bir sinyalse?
Dura MaterSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi · 20217,7bin okunma
Pia, Atlas'ı ikna edebilseydi Dura'nın esiri olmayacaktı ama Atlas Echo'nun (aslında Dura) aşkı yüzünden Pia'yı teslim etti ve Pia simbiyotik bir yaşama mahkum edildi. Tekerlekli sandalyede karşımıza çıkması o yüzden. Önceki bölümde Dura, Pia'nın bedenini kullanmak istediğini söylemişti zaten açıkça