Puan vermedi·848 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Kasım 2025 19:54 Haruki Murakami'nin "Kumandanı Öldürmek"ini bitirdiğimde hissettiğim o derin, titreşimli sessizliği kelimelere dökmek zor. Bu kitap, okuru alışılmışın dışında bir labirente sokuyor ve labirentin çıkışı olmadığını kabullenmeyi öğretiyor adeta.
Tıpkı diğer Murakami kitaplarında olduğu gibi,"Kumandanı Öldürmek" de adeta bir müzik ziyafeti sunuyor. Murakami'nin kendisi de bir caz tutkunu olduğu için, karakterlerin yaşamlarına müzik doğal bir şekilde nüfuz ediyor. Kumandan'la geçirilen gecelerde, bir caz standardının ritmi duyuluyor gibidir. Ya da bir karakterin iç hesaplaşması, bir Beethoven sonatının derinliklerine eşlik eder. Bu müzikler sadece arka plan değil, neredeyse bir karakter kadar etkilidir. Okurken, cazın doğaçlama ruhu ile hikayenin gelişimi arasında bir paralellik kurmamak elde değil. Tıpkı caz müzisyenlerinin bir temayı alıp farklı yönlere taşıması gibi, Murakami de basit bir olay örgüsünü alır ve onu metafizik, gizem ve felsefeyle harmanlayarak beklenmedik bir kompozisyona dönüştürür. Kitabın sessiz anlarında bile, sayfaların arasından hafif bir caz melodisi ya da bir klasik müzik parçası duyuyormuşsunuz hissine kapılırsınız. Bu müzik keyfi, okuma deneyimini zenginleştiren ve Murakami evrenine o samimi, kişisel dokunuşu katan en önemli unsurlardan biri haline gelir.
Kitabın kalbinde,her zamanki gibi, derin bir yalnızlık ve kayıp duygusu var. Ana karakterimizin yaşadığı kişisel trajedi, onu sadece fiziksel bir arayışa değil, aynı zamanda içsel bir hesaplaşmaya da sürüklüyor. Bu hesaplaşma, Kumandan ve diğer tuhaf karakterler aracılığıyla somutlaşıyor. Kitap, kaybettiklerimizin bizi nasıl şekillendirdiğini, bir insanın iç dünyasında neleri gömmek zorunda kaldığını ve o gömdüklerimizin aslında hiç gitmediğini anlatıyor. "Kuyu" metaforu, bu anlamda, içimize attığımız, bakmaya korktuğumuz her şeyin simgesi gibi.
"Kumandanı Öldürmek",net cevaplar vermekten kaçınan, okurunu kendi labirentinde kaybolmaya ve kendi çıkış yolunu bulmaya davet eden bir kitap. Eğer hikayenin sonunda her şeyin açıkça bağlanmasını, tüm düğümlerin çözülmesini bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ama eğer edebiyatın, gerçekliğin sınırlarını zorlayan, rüya gibi, tuhaf, bazen rahatsız edici ve unutulmaz bir yolculuk sunmasına açıksanız, bu kitap sizi büyüleyecek.
Bitirdiğinizde, kafanızda Kumandan'ın sesi çınlıyor olacak: "Düşün, sevgili okuyucu, düşün!" Ve siz de kendi içinizdeki o sessiz kuyuya bakmaya cesaret etmek isteyeceksiniz. Belki de bu yolculuğa, Murakami'nin ruhunuzun derinliklerinde yankılanacak bir müzik parçası eşlik edecek.